Diyarbakır'da Feci Kaza: Kamyonun çıktıgı Yaya Hayatını Kaybetti Diyarbakır'da Feci Kaza: Kamyonun çıktıgı Yaya Hayatını Kaybetti

Yalova'nın Fevziye köyünde bulunan ve 1908 yılında inşa edilen, 4,5 metre genişliğinde ve 6 metre boyutlarındaki son dönem Osmanlı mimarisi örneklerinden olan mescitte aynı anda en fazla 20 kişi ibadet edebiliyor. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tarihi eser olarak tescillenen 115 yıllık bu ibadethane, gelecek nesillere aktarılmak üzere İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor. Restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi ve mescit, önümüzdeki ay tekrar ibadete açılacak.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, projeyi kurum olarak büyük bir önemle yürüttüklerini belirtti. Tescillenmiş bir projede çalışmaya başladıklarını ve yaklaşık 1 milyon 600 bin liralık bu proje için hızla ilerlediklerini ifade etti. Yılmaz, "Allah izin verirse, ocak ayında açılışımızı gerçekleştirerek, bu kültür varlığını ülkemize kazandırmayı planlıyoruz. Ayrıca, mescidin yanındaki ağacın tescili için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Ağacın tescil edilmesi için değerli bir dönüş aldık. Şu anda tescil süreci devam ediyor." şeklinde konuştu.

Yalova'da bulunan son dönem Osmanlı mimarisi örneği mescidin restorasyon süreci devam ediyor. İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi olarak Yalova'da bulunan somut ve soyut kültürel mirasın korunması için çalışmalar yürüttüklerini ve eserlerin tespit, tescil ve restorasyon süreçlerini takip ettiklerini açıkladı. Hacı Muratlar Mescidi'nin önemli bir tarihi ve kültürel miras olduğunu vurgulayan Soygüzel, "Mescidin tescilini tamamladık, şimdi de restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz." dedi.

Soygüzel, anıt ağaç niteliğindeki meşenin gölgesinde bulunan mescidin gelecek nesillere miras olarak aktarılmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

Projenin kontrol mühendisi Hüseyin Ersoy ise, mescidin ailesiyle Kafkasya'dan Anadolu'ya göç eden Hacı Murat'ın torunları tarafından 1908'de yapıldığını açıkladı. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ersoy, "Restorasyon sürecinde Kocaeli Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğündeki meslektaşlarımızla işbirliği içindeyiz. Şubat ayında başlattığımız restorasyon çalışmaları yaklaşık 2-3 hafta içinde tamamlanacak. Kestane ağacından yapılmış taşıyıcı sistemiyle inşa edilen bu mescit, Bağdadi yapım tekniğiyle inşa edilmiştir. Zemin iyileştirmesi ve denge problemlerini giderdik. Ahşap elemanların çürüyen kısımlarını yenileriyle değiştirdik ve orijinal yapısını koruyarak restore ediyoruz. Ayrıca, meydan düzenlemesiyle burası güzel bir ibadet alanına dönüşecek. Ağaçla birlikte mescidin minare gibi işlev gören kısmını koruyarak, ahşap bir merdiven ekleyerek ezan okunmasını sağlayacağız." dedi.

Fevziye Köyü Muhtarı Necmi Yüksel, tarihi mescide gösterilen ilgiden dolayı mutluluk duyduklarını belirtti ve restorasyon çalışmalarına katkılarından dolayı kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Hacı Murat'ın torunlarından Ferhat Erbakış ise büyük dedesinin geçmişten bugüne yaşadıkları göç hikayesini paylaştı. Erbakış, "Mescidimiz zamanla yıkılmaya başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığına, İl Özel İdaresine özellikle çok teşekkür ediyoruz. Sahip çıktılar ve en az 100 sene daha ayakta kalacak. Bizim çocukluğumuzda bu ağaçta ezan okunurdu ve bundan sonra da devam edecek olması bizi çok mutlu ediyor." şeklinde konuştu.

Editör: Ömer Faruk