Hanefi mezhebine göre, eğer bir erkeğin yüzük takmaya ihtiyacı yoksa, hangi malzemeden olursa olsun yüzük takmaması daha uygundur. Altından yapılan yüzükler erkekler için kullanılamaz ve kullanılırsa haram olabilir. Ancak kadınlar altın yüzük takabilirler. Hz. Peygamber (asm) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:"İpek ve altın, ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helaldir."buyurmuştur.(Tirmizî, Libas, 1.)
Fıkıh kitaplarında bu konuda genellikle şu açıklamalar yer alır:
Kadınlar ve erkeklerin gümüş yüzük takmaları caizdir. Yüzük, eskiden mühür olarak kullanıldığı için kadı, sultan gibi yüzük kullanımına ihtiyacı olanlar için sünnet kabul edilir. Ancak ihtiyacı olmayanların takmaması daha faziletlidir. Sünnete uygun olan yüzüğün ağırlığının bir miskal veya daha az olması ve erkekler için yüzüğün taşını avuç içine çevirmesidir; kadınlar için ise böyle bir kural yoktur çünkü yüzük onlar için süs niteliğindedir, erkekler için ise değildir. Yüzükte kıymetli taşlar kullanmak ve üzerine kendi adını veya Allah'ın ismini yazmak caizdir. Ancak Allah'ın ismi yazılıysa helâya girerken yüzüğün çıkarılması veya sağ ele takılması gerekir.
Demir, bakır, kurşun gibi metallerden yapılan yüzükler, hem erkekler hem de kadınlar için mekruhtur. Ancak akik, yeşim gibi kıymetli taşlardan yapılanlar her iki cins için caizdir.
Yüzüğe Allah'ın, Peygamber'in adının ya da kişinin kendi adının işletilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak insan veya hayvan figürleri gibi canlıların resimlerinin konulması haramdır. Helâya giren biri, Allah'ın adı veya Peygamber'in adı yazılıysa yüzüğünü gizlemelidir. Sol elinde ise taharet alırken yüzüğü çıkarmalıdır.
Yüzük, her iki elin herhangi bir parmağına takılabilir. Fakat küçük parmağa takılması sünnet kabul edilir. (İbn Abidin, a.g.e., V/316; Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, XII/108.)