Güncel

9 yaşında katledilen Gina Mercimek davasında ilk duruşma yapıldı

6 Nisan 2023 tarihinde evinin yakınındaki su kuyusunda ölü bulunan 9 yaşındaki Gina Mercimek davasının ilk duruşması Kilis Adliyesi'nde görüldü. 9 yaşında katledilen Gina Mercimek davasında ilk duruşma yapıldı

Abone Ol

Kilis'te meydana gelen trajik olayın duruşmasında, Yeryüzü Çocukları Derneği ve birçok avukatın temsilcisi olarak bulunduğu görüldü. Mahkeme heyeti, sanıkların suçları konusundaki şüphelerin yoğunluğu sebebiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi ve duruşmayı 19 Ocak tarihine erteledi.

Davanın avukatları, Kilis Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak benzer saldırıların ciddi şekilde cezalandırılmadığı sürece cezaların caydırıcı olmayacağını vurguladı. Yeryüzü Çocukları Derneği Avukatı Aleyna Gülden Bozkurt, "Bu davayı, kurbanın ailesinin avukatları olarak başından beri takip ediyoruz. Sanıklar, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, çocuğun cinsel istismarı ve kasten öldürme gibi suçlamalarla yargılanıyorlar. Sanıkların en üst sınırdan cezalandırılmaları için süreci yakından takip edeceğiz. Toplumun, çocukların yaşam hakkı, fiziksel ve psikolojik sağlığı gibi haklarına yapılan saldırılara gereken tepkiyi göstermediği sürece uygulanan cezaların etkisi azalacak." şeklinde konuştu.

Bozkurt, "Gina'nın acı dolu hikayesi, çocukların yaşam haklarının korunması konusunda duyarsızlık gösterenlerin utanç verici tutumuyla karşılandı. Çocuk hakları savunucuları olarak, böyle insanlık dışı olaylar karşısında kelimelerin yetersiz kaldığına tanıklık ediyoruz. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi, çocukların eşit haklara sahip olması ve ayrımcılığa uğramaması gerektiğini vurguluyor. Ancak maalesef, bugün dahi tüm çocukların yaşam hakkının savunulması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Bozkurt, "Yeryüzü Çocukları Derneği olarak, tüm çocukların eşit haklara ulaşana ve güvenli bir şekilde evlerine dönebilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Suriyeli 9 yaşındaki Gina Mercimek'in okuldan çıkıp kaybolmasının ardından, bir evin bahçesindeki su kuyusunda briketlerle beline bağlanmış cesedi bulunmuştu.