Juice Uzay Aracı İlk Kez Ay ve Dünya'nın Yanından Geçip Venüs'e Yönlendirildi Juice Uzay Aracı İlk Kez Ay ve Dünya'nın Yanından Geçip Venüs'e Yönlendirildi

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik kaygıları doğrultusunda, Çin menşeli yazılım ve donanımın Amerikan otoyollarındaki internet özellikli araçlarda kullanımını yasaklama niyetini açıkladı. Bu yasak, Çinli otomobil üreticilerinin ABD pazarındaki etkisini büyük ölçüde sınırlarken, sürücüsüz araçların test edilmesini de engelleyecek.

Yeni kurallar, 2027 yılından itibaren yazılım, Ocak 2029'dan itibaren ise donanım yasaklarını getirecek. Ancak bu düzenlemeler, tarım ve madencilik ekipmanlarını kapsamayacak. Kararın kesinleşmesi, 20 Ocak 2025'te gerçekleşecek.

Şubat ayında Beyaz Saray, Çin'in araçlara yüklenen yazılımlar aracılığıyla veri topladığı ve olası manipülasyonlarla ilgili endişelerle ilgili bir soruşturma başlatmıştı. Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin ve Rusya kökenli gömülü yazılımların, uzaktan bilgisayar korsanlığı ile sabotaj yapma potansiyeli ve sürücülerin kişisel verilerini toplama riski taşıdığını vurguladı. Raimondo, "Aşırı durumlarda, yabancı bir düşman ABD'deki tüm araçları kontrol altına alabilir" şeklinde uyarıda bulundu.

Eylül ayında, Washington yönetimi, Çin’in elektrikli araçları ve akülerine yüksek gümrük vergileri getirmişti. Mevcut durumda ABD'ye az sayıda Çin menşeli binek otomobil ve hafif ticari araç ithal ediliyor. Eğer yasak yürürlüğe girerse, Çinli üreticilerin otomobil ithalatında istisna talep etme olasılığı bulunuyor.

Editör: Ömer Faruk