Güncel

ABD, Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık yeni askeri yardım gönderileceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketi göndereceklerini açıkladı.

Abone Ol

ABD yönetimi, Ukrayna'ya yeni bir askeri yardım göndereceğini duyurdu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, 250 milyon dolarlık askeri yardım paketinde karadan havaya füze sistemlerinin, Stinger füzelerinin, top mühimmatlarının, antitank silahlarının ve Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu diğer silahların yer aldığı kaydedildi.

Rusya ve Ukrayna neden savaşıyor? Rusya neden savaş açtı?

Ukrayna'nın NATO'ya alınmasını 'kırmızı çizgi' ilan eden Rusya, NATO ve Batı bloğu ülkeleri ile karşı karşıya geldi. Peki bugüne kadar neler yaşandı?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik yıllara dayanıyor. İlişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan mirasın paylaşılmasında anlaşmazlıkla başladı.

2004'te Ukrayna'da Rus yanlısı siyasilere karşı gösteriler başladı. Yanukoviç'in iktidardan düşmesi Rus ayrılıkçıları harekete geçirdi.

Turuncu Devrim olarak adlandırılan protestolar, 2 ülke ilişkilerinde dönüm noktası oldu. Gösterilerin ardından Batı yanlısı aday Viktor Yuşçenko devlet başkanı seçildi.

2013'te Rus yanlısı Viktor Yanukoviç iktidarı döneminde benzer sokak olayları çıktı. Yanukoviç, Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşması'nı imzalamayı reddetti, Ukrayna'yı terk etmek zorunda kaldı.

Yanukoviç'in iktidardan düşmesinin ardından Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rus yanlısı hareketler güç kazandı. Kırım'da Rus yanlısı silahlı gruplar, kamu binalarını işgal etti, parlamentoyu ele geçirdi ve binlerce Kırım Tatarı ve Ukraynalının evlerini terk etmelerine neden oldu.

Kırım'ın işgaliyle ipler gerildi. Rusya, Kırım'ı ilhak etti ve Donbas bölgesindeki şiddetli çatışmalar başladı. Ayrılıkçılar, bölgede 2 ayrı yönetim oluşturdu.

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri hareketliliği ve Batı'nın tepkisiyle gerilim arttı. NATO ve Batı bloğu Ukrayna'ya destek verirken, Rusya kendini güvende hissetme amacıyla takviye yaptığını savundu.

ABD ve AB, Rusya'ya yaptırımlar uygulayarak durumu kontrol etmeye çalıştı. Ancak tansiyon hala yüksek. Taraflar, farklı düzeylerde görüşmeler yapsa da çözüm bulunamadı ve askeri gerilim devam ediyor.