Faydalı Bilgiler

Allah'ın Yeryüzündeki Sağ Eli: Sırları ve Fazileti Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Allah’ın (yeryüzündeki) sağıdır/sağ eli olarak nitelendirilen Hacerü’l-Esved'in üstün fazileti nelerdir?

Abone Ol

Görsel Haber- Mesh (el sürmek, dokunmak) İslam'da kabul gören bir davranıştır.

Bir hadis-i şerifte, "Hacerülesved Allah'ın (yeryüzündeki) sağıdır/sağ elidir, bu taşa el süren kimse, Allah'a isyan etmeyeceğine dair biat etmiş/söz vermiş olur." (bk. Kenzu'l-ummal, h. no: 34744) şeklinde buyrulan Hacerü'l-Esved'e selam verme ve el sürme (istilam) arzusu da buradan gelir. Müminlerin bununla mağfirete ve şefaate mazhar olacağı ümit edilir. Nitekim Hacerü'l-Esved'e dokunma ile ilgili hadis-i şeriflerde şöyle buyrulmuştur:

"Vallahi Allah Teala onu (Hacerü'l-Esved'i), kıyamet gününde gören iki gözü ve konuşan bir dili olduğu halde diriltir. O da kendisini hakkıyla istilam edenler için şahitlik yapar." (Tirmizi, Hac, 113/961)

"Hacerü'l-Esved, yeryüzünde Allah'ın yeminidir, yani sağ koludur. Kişi, kardeşiyle musafaha ettiği gibi, Allah Teala da onunla, insanlarla musafaha eder." (Hakim, I, 627/1681)

Hacerül Esved nedir, nerededir ve nereden gelmiştir?

Hacerül Esved, siyah taş anlamına gelir. Kâbe'nin doğu köşesinde bulunan 18-19 cm boyutlarında kırmızımsı, siyah ve parlak bir taştır. Hacerül Esved, Hazret-i İbrahim ve İsmail (a.s) tarafından Kâbe'nin inşası sırasında Ebû Kubeys Dağı'ndan getirilmiştir. Kâbe'nin doğu köşesine, tavafın başlangıç noktası olarak yerleştirilmiştir.

Hacerül Esved taşının özellikleri nelerdir? Hacerül Esved taşı ile ilgili hadis-i şerifler.

Allah Resûlü'nün bildirdiğine göre Hacer-i Esved, cennetten indirilmiştir. O zaman sütten ve kardan daha ak olduğu hâlde, insanların günahları, daha sonra onun kararmasına sebep olmuştur. (Tirmizî, Hac, 49/877; Ahmed, I, 307)

Ayrıca zaman zaman çıkan yangınlar, onu daha da siyah hâle getirmiştir. Nitekim bu siyahlığın sâdece görünen kısımda bulunduğu, Hacer-i Esved'in Kâbe duvarına gömülü kısmının hâlâ beyaz olduğu söylenmiştir.

Mücâhid şöyle demiştir:

"Abdullâh bin Zübeyr (r.a), Beytullâh'ı yenilemek için yıktığında Hacerül Esved'e baktım; Beyt'in içinde kalan kısmı beyazdı."

Karmatîler, yerinden söküp götürmüş oldukları Hacer-i Esved'i, hicrî 339 senesinde iâde ettiklerinde, yerine konulmadan önce Muhammed bin Nâfî el-Huzâî onu incelemiş ve şöyle demiştir:

"Hacerül Esved'i yerinden sökülmüş olduğu hâlde inceledim; siyahlık sâdece baş tarafındaydı, diğer tarafları ise beyazdı."

Yine hicrî 1039 senesinde Kâbe büyük bir sel netîcesinde yıkılmıştı. Yeniden inşâ edildiği esnâda orada bulunan İmâm İbn-i Allân el-Mekkî, inşaatın safhalarını izleyerek tafsîlâtıyla kaydetmiş ve Hacer-i Esved hakkında şunları söylemiştir:

"Hacerül Esved'in Kâbe içinde örtülü kalan kısmının rengi Makâm-ı İbrâhîm gibi beyazdır…"

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) şu müjdeyi vermiştir:

"Vallahi Allah Teâlâ, onu (Hacerül Esved'i) kıyâmet günü gören iki gözü ve konuşan bir dili olduğu hâlde diriltir, o da kendisini hakkıyla istilâm edenler için şâhitlik yapar." (Tirmizî, Hac, 113/961)

Haber Merkezi