Haber Merkezi - Çiftçiler, AB Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirildiği bölgede trafiği traktörleriyle kilitledi. AP binasının önüne tekerlek, tezek ve odun bırakan çiftçiler, Lüksemburg Meydanı'nda saman ve tezek balyalarını ateşe verdi. Çevreye taş, yumurta ve torpil atan çiftçileri engellemek amacıyla Belçika polisi, halka açık olan AP yerleşkesi girişlerini dikenli tel örgülerle kapattı.

Protestocular, "Çiftçi yoksa yiyecek yok" yazılı pankartlar açarak tarım politikalarına karşı sloganlar attı.

Sisi Rejimi, Filistin Destekçilerini Hapsediyor: 173 Kişinin Gözaltı Süresi Uzatıldı Sisi Rejimi, Filistin Destekçilerini Hapsediyor: 173 Kişinin Gözaltı Süresi Uzatıldı

Çiftçiler, AB'nin serbest ticaret anlaşmalarındaki tarım ürünü ithalatı, karmaşık piyasa düzenlemeleri, sübvansiyon dağıtımındaki adaletsizlik ve sürdürülebilir tarıma geçişteki sorunlar nedeniyle zorluklar yaşadıklarını belirtti. Ayrıca, artan maliyetlere karşı tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesi talebinde bulundu.

Neler yaşandı?

Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan gibi birçok AB ülkesinde çiftçiler, son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.

Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri bulunuyor.

Avrupa'nın dört bir yanındaki çiftçiler, geçen yıldan beri akaryakıt fiyatlarındaki artış, vergilerdeki yükseliş ve destekleme ödemelerinin yetersizliği nedeniyle kamu kurumları ve çeşitli kuruluşların önüne çamur veya gübre dökerek, yolları kapatıp protesto eylemlerine devam ediyor.

Avrupalı çiftçiler, AB'ye yönelik "Yeşil Mutabakat" kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin sıkı kuralların tarımsal üretimi zorlaştırdığı eleştirisini dile getiriyor. Polonya ve Romanya'da ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebi ön plana çıkarken, Fransa'da artan yakıt fiyatları, İtalya'da ise AB'nin "Yeşil Mutabakat" programı ve artan maliyetler tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.

Editör: Ömer Faruk