Bilim insanları, ampütelerin protez uzuvlar sayesinde insan benzeri bir dokunma hissi yaşamasını sağlayan "doğrudan beyinle iletişim kurabilen" bir tür elektronik deri icat etti. Çığır açan yapay deri, sinir sinyallerinin beyinle iletişim kurması gibi elektrik sinyallerine dönüştürülen sıcaklık, basınç ve gerginlik sensörleriyle donatıldı.

Stanford Üniversitesi'nden bir ekip, monolitik e-deri adı verilen giyilebilir elektronik devreyi geliştirdi ve buluşlarını Science adlı akademik dergide yayımladı. Stanford Üniversitesi'nden çalışmanın kıdemli yazarı Zhenan Bao, yeni nesil teknolojinin robotik uzuvları uzaktan kontrol ederken fiziksel hisleri ve nesneleri hissetmek için de kullanılabileceğini belirtti.

Ekip, deri benzeri malzemeler kullanarak bu olağanüstü duyusal yetenekleri taklit etmek yerine, bu malzemeleri bir araya getirerek monolitik bir e-deri oluşturma zorluğuyla karşılaştı. Prototip olarak geliştirilen e-deri, yaklaşık kağıt kalınlığındadır ve insan derisinin istenen elektriksel ve mekanik özelliklerini yumuşak ve dayanıklı bir şekilde bir araya getiren ilk üründür.

Ekip, teknolojinin ölçeklenebilirliğini artırmayı ve vücuda yerleştirilebilecek bir çip geliştirmeyi planlamaktadır.

 Samsung Galaxy S24 Ultra ve iPhone 15 Pro Max düşme testi Samsung Galaxy S24 Ultra ve iPhone 15 Pro Max düşme testi

Elektronik deri üzerinde yapılan diğer araştırmalar da robotlara duyusal geri bildirim ve fiziksel farkındalık sağlama amacını taşımaktadır. Örneğin, Edinburgh Üniversitesi'ndeki bir ekip, insan ve hayvanlara benzer algısal duyular sağlayan bir cihaz geliştirmiş ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ndeki mühendisler, zehirli kimyasalları algılayabilen bir yapay deri çerçevesi tasarlamışlardır.