Görsel Haber- Cuma namazına gereken değeri veren, erken saatlerde camiye ulaşan, imamın sesini rahatça duyabileceği bir konumda yer alan ve tefekkürle ibadetini yerine getiren kişilere sevap vardır.

Hz. Ali (r.a.) Kûfe’de bir hutbe esnasında, Allah Resûlü'nden duyduklarını paylaşarak şöyle demiştir:

Cuma günü geldiğinde şeytan, bayraklarıyla pazara ve çarşıya giderek insanlara bir dizi engel oluşturarak, onları Cuma namazından uzaklaştırmaya, ya da en azından geciktirmeye çalışır. Aynı zamanda melekler, caminin kapısına erkenden gelirler. İnsanlar, geliş saatine göre birinci, ikinci saatte gelenler şeklinde kaydedilirler. Bu durum, imam hutbeye çıkana kadar devam eder. Bir kişi, camiye erken gelir, imamı görebileceği bir konumda oturur, sessizce dinler ve konuşmazsa, bu kişiye iki kat sevap verilir. Eğer kişi uzakta kalır, imamı göremeyeceği bir yerde oturur, yine sessizce durur ve konuşmazsa bir sevap alır. Ancak imamı görebileceği bir konumda oturur, fakat boş yere konuşur ve sessiz kalmazsa, bu durumda kendisine iki kere vebâl yazılır...” (Ebû Dâvûd, Salât, 209/1051)

AB: İran'ın Talebi Üzerine Hızlı Müdahale Uydu Haritalama Hizmetimizi Etkinleştirdik AB: İran'ın Talebi Üzerine Hızlı Müdahale Uydu Haritalama Hizmetimizi Etkinleştirdik

Ebû Hüreyre'den Allah Rasûlû'nün şöyle dediği nakledilmiştir: "Bizler, bizden önce kitap verilenlere göre en sonuncusuyuz. Kıyâmette ise en öne geçeceğiz. Onlar, Allah'ın kendilerine farz kıldığı bu Cum'a gününde ihtilafa düştüler. Allah onu bize gösterdi. Diğer insanlar bu konuda bize uyuyorlar. Ertesi gün Yahudilerin, daha ertesi gün ise Hristiyanlarındır. " (Buhârî, Cum'a, 1; Müslim, Cum'a hadis no: 856. Müslim'in lafzı az farklıdır).

Yine Ebû Hüreyre'den şöyle dediği rivâyet edilmiştir: "Rasûlullah (s.a.s.)'a Cum'a gününe niçin bu adın verildiği sorulduğu zaman şöyle cevap vermiştir:

"Babanız Âdem'in yaratılışı o günde oldu. Kıyâmet o günde kopacak, yeniden dirilme ve insanların hesap için yakalanması o günde olacaktır. Cum'a gününün üç saatinin sonunda öyle bir an vardır ki, o anda dua edenin duası kabul olunur." (Ahmed b. Hanbel, İstanbul 1981, II, 311)

"Her kim Cum'a günü, cenâbetten gusül eder gibi güzelce gusleder, sonra da ilk saatte yola çıkarsa bir deve kurban etmiş gibi olur. İkinci saatte yola çıkarsa bir sığır kurban etmiş gibi olur. Üçüncü saatte yola çıkarsa bir koç kurban etmiş gibi olur. Dördüncü saatte yola çıkarsa bir tavuk kurban etmiş gibi olur. Beşinci saatte yola çıkarsa bir yumurta tasadduk etmiş gibi olur. İmam Cum'a namazı için iftitah tekbiri alınca melekler hazır olur, okunan Kur'ân-ı dinlerler. " (Müslim, Cumua, 2, hadis no: 850)

"Bir kimse Cum'a günü gusleder, elinden geldiği kadar temizlenir, yağ veya koku sürünür, sonra mescide gider bulduğu yere oturur ve namazını kılar, hutbeyi dinlerse; geçen Cum'a'dan o Cum'a ya kadar işlemiş olduğu günahları affolunur. " (Buhârî, Cumua, 6)

Cuma namazına gereken değeri vererek camiye erken gelen, imamı rahatça duyabileceği bir konumda oturan, tefekkürle ibadetini yerine getiren ve huşû içinde bulunan kişiler, şüphesiz ki böyle olmayanlara kıyasla daha büyük bir sevap elde edeceklerdir.

Haber Merkezi