Devlet Diş Hastaneleri Hafta Sonu ve Çalışma Saatleri Hakkında Detaylı Bilgi

Devlet diş hastaneleri, genel olarak hafta sonları olan Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır. Ancak, acil durumlar için hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri Hastaneleri hafta sonları da açık olup, 7/24 esasına dayalı acil servis hizmeti sunmaktadır. Hafta sonları ve mesai saatleri sonrasında acil diş muayene ve tedavileri bu acil servislerde gerçekleştirilmektedir. Hafta sonlarında çalışan diş hekimleri, nöbet hizmeti de sunmaktadır.

Devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri haftalık 40 saatlik bir çalışma süresine tabidir. Devlet memurları kanunu hükümlerine göre, haftalık çalışma süresi 40 saati aştığında nöbet ücreti alabilirler. Ancak, fazla çalışma durumunda ücret almak istemeyen hekimlere izin de verilebilmektedir.

Pazar günleri ve cumartesi günleri devlet diş hastaneleri genel olarak kapalıdır. Ancak, acil servis hizmeti veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri Hastaneleri hafta sonları da hizmet sunmaktadır. Cumartesi ve Pazar günleri nöbet tutan diş hekimleri, devlet memurları kanunu çerçevesinde nöbet ücretinden yararlanabilirler.

Devlet hastanelerinde poliklinik muayene saatleri genellikle hafta içi 08:00-17:00 arasında olup, bazı illerde mesai saatleri farklılık gösterebilir (örneğin 08:30-17:30). Muayene saatleri genellikle 09:00-16:00 arasında yapılmaktadır. Hafta içi belirtilen saatlerde poliklinik hizmetleri sunulurken, acil servis hizmetleri günün her saatinde devam etmektedir.

Her bir devlet diş hastanesinin çalışma saatleri il ve hastane bazında farklılık gösterebileceğinden, güncel bilgileri öğrenmek için ilgili sağlık kuruluşunu aramak önerilir. Bu bilgiler, genel bir çerçeve sunmaktadır ve yerel düzenlemelere göre değişiklik gösterebilir.

Ağız ve Diş Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?

Ağız ve diş sağlığımızı korumanın temel kuralı, düzenli diş kontrollerini altı ayda bir aksatmamaktır.

İstanbul'da Unutulmaz Organizasyonlar İçin Özel Masa ve Sandalye Kiralama Hizmetleri İstanbul'da Unutulmaz Organizasyonlar İçin Özel Masa ve Sandalye Kiralama Hizmetleri

Günde iki kez dişlerimizi fırçalamalı, dil temizliğine de özen göstermeliyiz.

Diş fırçamızı 3-4 ayda bir değiştirmeye özen göstermeliyiz, tercihen yumuşak yapılı diş fırçası kullanmalıyız.

Diş aralarındaki gıda artıklarını temizlemek için diş ipi kullanmalıyız.

Dişlerimizi yumuşak hareketlerle 2 dakika boyunca fırçalamalıyız.

Diş taşlarını düzenli aralıklarla temizletmeli, diş beyazlatma işlemini doktor kontrolünde gerçekleştirmeliyiz.

Sert kabuklu yiyecekleri (ceviz, fındık, fıstık vb.) dişlerimizle kırmaktan kaçınmalıyız.

Diş yapısına zarar verebilecek yabancı maddeleri ağzımıza almamalıyız.

Diş gıcırdatma (bruksizm) durumu varsa hemen bir doktora başvurmalıyız.

Ağız sağlığını bozacak alışkanlıklardan (alkol, sigara, şekerli gıdalar, asitli içecekler) uzak durmalıyız.

Ağız ve diş sağlığına fayda sağlayacak besinleri (süt, peynir, yoğurt, sebze, et, elma, greyfurt, kivi vb.) tüketmeliyiz.

Yemeklerden sonra bol su içmeli ya da ağzımızı su ile çalkalamalıyız.

Diş ağrısı yaşandığında, alkol koymaktan kaçınıp hemen bir doktora başvurmalıyız.

Diş etlerinde kanama yaşanıyorsa derhal diş hekimine başvurmalıyız.

Çocuklarda ilk diş muayenesi 6 ay ile 1 yaş arasında yapılmalıdır.

Diş çapraşıklığı, konuşma bozukluğu ve çene darlığı gibi durumlarla karşılaşıldığında ortodonti uzmanına muayene olunmalıdır.

Editör: Ömer Faruk