HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, İş Dünyasına Doğruluğun Gücünü Anlattı HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, İş Dünyasına Doğruluğun Gücünü Anlattı

Erbaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu kutsal yolculuğa katılmayı düşünen tüm vatandaşlarımız, ön kayıt işlemlerini 13 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında e-Devlet platformu üzerinden gerçekleştirebileceklerdir."

İslam'ın Temel Esasları
Hadis-i Şerifte, "hac" ibadetinin İslam'ın beş temel esası arasında sayıldığı vurgulanmıştır. Bir gün vahiy meleği Cebrâil -aleyhisselam-, Hz. Muhammed (s.a.v)'e İslam hakkında sorular sormuş, Hz. Peygamber ise İslam'ın beş temel esasını şu şekilde sıralamıştır: "İslam, Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek, Ramazan orucunu tutmak, gücü yetenlerin Kâbe'yi ziyaret etmek (hac yapmak) olarak tanımlanır."

Cebrail -aleyhisselam-, Hz. Peygamber'in verdiği cevaba "Doğru söyledin" demiştir. Bu hadis, hem hac ibadetinin İslam'ın temel esaslarından biri olduğunu hem de bu ibadetin sadece imkanı olanların yerine getirmesi gerektiğini açıkça ifade etmektedir.

Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- ayrıca Müslümanlara hitaben yaptığı bir konuşmada, "Ey insanlar! Allah size haccı farz kılmıştır, haccediniz" buyurmuştur. Hacın farz olduğu konusunda Müslümanlar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmamış, bu konuda ümmetin ittifakı sağlanmıştır.

Hac Kimlere Farzdır?
Hac, farz-ı ayındır. İmkanı olan her mükellefin, hacı bizzat kendisi olarak yerine getirmesi farzdır. Cenaze namazı ve cihad gibi, bir grup Müslümanın hac görevini yerine getirmesi diğer Müslümanların sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Bu konuda ittifak vardır ve farklı bir görüş ileri sürülmemiştir.

Hac Ne Zaman Farz Olur?
Hacın imkan elde edildiği yıl yapılması gerekir. Hac yapma imkanı elde edildiği yıl, hac yapmak Müslümana farz olur. Bu konuda ihtilaf bulunmamakla birlikte, aynı yıl içerisinde haccın yapılmasının zorunlu olup olmadığı konusunda fıkıh bilginleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır.

Ebû Hanîfe'ye göre, imkan elde edildiği yıl hacı yapmayıp sonraki yıllara erteleyen kimse günahkâr olur. İmam Malik ve Ahmed b. Hanbel'e göre ise hacın imkan elde edildiği yıl yapılması gerekir. İmam Şâfiî'ye göre ise hac daha sonraki yıllara ertelenebilir.

Hac imkanı elde edildiği yıl ertelendiğinde, bu imkan sonradan kaybedilebilir ve hac görevini yerine getirmemek sorumluluğunu doğurabilir. Bu nedenle, müslümanlar, hac imkanını elde ettikleri yıl hemen hacca gitmeye özen göstermelidirler. Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur: "Hac yapmak isteyen kimse acele etsin. Çünkü hasta olabilir, servetini kaybedebilir, ihtiyacı çıkabilir."

Editör: Ömer Faruk