Dünya

Doğal Gaz Faturasını Düşük Tutmak İçin Pratik Öneriler

Uzmanlar, doğal gaz tasarrufu için etkili yöntemler sunuyor: İyi bir izolasyon, düşük düzeyde sürekli çalışan kombi ve odalarda sıcaklık ayarının önemi!

Abone Ol

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir, doğal gaz faturalarını düşük tutmanın pratik yollarını paylaşıyor. İlk adım olarak iyi bir izolasyonun önemine vurgu yapan Bilir, "İyi bir izolasyon, iç ortam sıcaklığını sabit tutarak yakıt tüketimini azaltır" diyor.

Bilir, kombiyi aralıklı çalıştırmanın faturayı artırabileceğini belirtiyor. Kombiyi sürekli düşük kademede çalıştırmanın ise daha tasarruflu olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kombi sıcaklığının kişisel konfora göre ayarlanması ve duvar sıcaklığının dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

Petek bakımının ısı verimliliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Bilir, çift camlı pencerelerin ısı yalıtımına katkı sağladığını belirtiyor. Ayrıca, evin az kullanılan bölgelerinde sıcaklık ayarının düşürülmesi ve düzenli kombi ve petek bakımının yapılması önerileri arasında.

Elektrikli sobaların düşük verimli olduğunu ifade eden Bilir, klima kullanımının ise doğru bir tercih olduğunu söylüyor. Klimanın elektrik verimliliği açısından daha avantajlı olduğunu belirten Bilir, "Klima, ilk yatırım maliyeti açısından elektrikli sobadan pahalı olabilir, ancak zaman içinde tasarruf sağlar" diyor.