Zeytinyağı; Kokusu, rengi ve neredeyse bütün içeriği ile taklit edilebiliyor. Sahte zeytinyağı üretilip piyasaya sunuluyor. Özellikle internet üzerinden satışı gerçekleştiriliyor.

Zeytinyağı, üretim sürecinde kullanılan sıkım yöntemine bağlı olarak besin değerleri, lezzet, koku ve sağlık açısından önemli farklılıklar gösterir. İki temel sıkım yöntemi olan soğuk sıkım ve sıcak sıkım arasındaki temel fark, ekstraksiyon işlemi sırasındaki sıcaklık değerleridir.

Boykot Nedeniyle Burger King Türkiye'de İsim Değişikliğine Gitti: Yeni Adı "Börgır" Boykot Nedeniyle Burger King Türkiye'de İsim Değişikliğine Gitti: Yeni Adı "Börgır"

Zeytinyağı seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda İLKHA muhabirine konuşan Gıda Mühendisi Muhittin Yılmaz, zeytinyağı sektörünün hilelere çok açık bir sektör olduğunu söyledi.

'Zeytinyağı sektörü hile ve hurdaya açık bir sektördür'

Gıda Mühendisi Muhittin Yılmaz

Yılmaz, 'Piyasada satılan zeytinyağlarında fiyat açısından çok düşük satılan zeytinyağlarının kesinlikle tercih edilmemesi gerekir. Zeytinyağı alımında yağlık zeytinin alınıp bir an önce fabrikaya ulaştırılması gerekir. Zeytinyağı yapılacak zeytinin de alınırken kurtlu olmamasına, sinek vuruğu olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bölgemizden ortalama 4 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ elde edilmektedir. Zaman zaman üç buçuk kiloya düşme durumu olmakla birlikte bazen de 5 buçuk kiloya kadar da çıkmaktadır.' dedi.

'Piyasada zeytinyağı adı altında satılan zeytinyağlarına da itibar etmeyin'

Yılmaz, 'İnternete girildiğinde Gemlik'te yağlık zeytin fiyatını vatandaşlar çok rahat bir şekilde öğrenebilirler. Bununla alakalı da bir maliyet yaparlar. Bu maliyetin aşağısında olan zeytinyağları sıkıntılı yağlardır. Çok ucuz olan piyasada satılan zeytinyağı adı altında satılan zeytinyağlarına da itibar etmemelerini tavsiye ediyoruz.' şeklinde konuştu.

'Zeytinyağının kendine ait has bir kokusu olması gerekir'

Soğuk havada zeytinin donmasının ve halk arasında bir kalite kriteri olarak bilindiğini söyleyen Yılmaz, 'Ancak, kaliteli zeytinyağı donar diye bir inanış yanlıştır. Ama kaliteli zeytinyağları genelde donar. Renk olarak erken hasat, normal sıkım zeytinyağları, renk aralığı açık yeşilimsi ve sarıya çalan zeytinyağları olmaktadır. Zeytinyağına baktığınız zaman kendine ait bir has kokusu olması gerekir. Lezzet olarak halk arasında yanlış olarak bilinen zeytinyağı boğazı yakar tarzında bir inanış var. Sadece yeni sıkılmış olan yağlarda geçerlidir. Eğer 5-6 aylık zeytinyağı boğazı yakıyorsa asitlik derecesi yüksek bir yağdır. Bu tarz yağların tercih edilmemesi gerekir.' diye konuştu. (İLKHA)

Editör: Ömer Faruk