DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Gazze'ye 2 Mart'tan bu yana tam bir abluka uygulandığını, tüm gıda ve ilaç girişinin engellendiğini belirterek, "Geçen hafta Gazze'deki BM misyonlarının yüzde 75'i reddedildi veya engellendi. Bu abluka aileleri aç ve yetersiz beslenmiş bırakıyor, temiz su, barınak ve yeterli sağlık hizmetine ulaşmalarını engelliyor. Bu durum hastalık ve ölüm riskini artırıyor." açıklamasını yaptı.
Ghebreyesus, "Ateşkesin bozulmasından bu yana, yaklaşık 400 bin kişi tekrar yerinden edildi. Gidecek güvenli bir yeri olmayan, 500 çocuk dâhil yaklaşık 1500 kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Sağlık sistemi yalnızca kısmen çalışıyor ve bunalmış durumda." dedi.
Gazze'deki sağlık sistemine saldırıların sürdüğünü ifade eden Ghebreyesus, Ekim 2023'ten bu yana 400'den fazla insani yardım çalışanının öldürüldüğünü hatırlatarak, "israil ordusu 23 Mart'ta bir tıbbi ve acil durum konvoyuna saldırarak 15 sağlık ve insani yardım çalışanını öldürdü. Güvenlik risklerine, erişim kısıtlamalarına ve azalan malzemelere rağmen DSÖ, Gazze'de kalmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Ghebreyesus, 10 binden fazla hastanın hala tahliye edilmeyi beklediğini kaydederek, "Yardım ablukasının acilen kaldırılması, sağlık hizmetlerinin korunması, Gazze genelinde engelsiz insani erişimin sağlanması, günlük tıbbi tahliyelerin derhal yeniden başlatılması, Gazze'de tutuklu bulunan rehinelerin serbest bırakılması ve her şeyden önce ateşkes çağrısında bulunuyoruz." diye belirtti. (İLKHA)