Güncel

Emekliler, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyor!

Asgari ücret artışının ardından, şimdi milyonlarca memur ve emeklinin gözü, yarın açıklanacak enflasyon rakamlarında. Emekliler, yarın açıklanacak zam oranlarına ilişkin beklentilerini ve düşüncelerini merakla bekliyor.

Abone Ol

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklar ve emekli maaşlarının artışı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ekmen, en düşük emekli maaşının, 7 bin 500 lira seviyesinde olmasının, asgari ücretle eşitlenmesi gerektiğini belirtti.

Günümüz koşullarında emeklilerin, mevcut maaşlarla geçinmekte zorlandıklarını ifade eden Ekmen, resmi enflasyon rakamlarının, gerçek yaşamın maliyetiyle uyuşmadığını öne sürdü.

"Emekliler zorluk içerisinde"

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına güvenin sarsıldığını vurgulayan Ekmen, "Resmi rakamlar ile piyasadaki fiyatlar arasında uçurum var. Emeklilerimiz zorluk içerisinde. Emeklilerin yaşam standartlarını artırmak için daha iyi bir maaş verilmeli. Gelişmiş ülkelerde emeklilerin huzur içinde yaşamlarına bakmak gerekiyor. Biz de ülkemize hizmet ederek vergi ve prim ödedik." dedi.

"Devlet emeklilerine sahip çıkmalı"

Ekmen, insanca bir yaşam sürmek istediklerini belirterek, "Emeklilere yeterli bir gelir vermek, sosyal bir devlet olmanın gereği. Devletin, yaşlıları ve emeklileri koruması gerekiyor. Şu anda emekli maaşlarına en az yüzde 55'lik bir zam beklentimiz var. Önceden devlet memurlarına verilen 8 bin 77 liranın emeklilere de verilmesi gerekir. Bu biraz adil bir yaklaşım olur. Ayrıca 2006 sonrası emekli maaşlarının güncellenmesi gerekiyor. Bu adımlarla belki emekliler bir nebze rahatlar." diye konuştu.

"Emekli maaşları artmalı"

Emekli olduktan sonra aile yardımının kesildiğini dile getiren Ekmen, "Emekliler de aileleriyle yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu yardımın devam etmesi gerekiyor. Emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerekiyor, hatta biraz daha fazlası. 2006 öncesindeki maaşlar daha yüksekti, şimdi geride kaldılar. Bu eski düzene dönülmeli. TÜİK'in gerçek piyasa fiyatlarını göz önünde bulundurarak enflasyonu hesaplaması gerekiyor.