Güncel

Enkaz kaldırma çalışmaları halk sağlığı açısından ciddi risk oluşturuyor

6 Şubat depreminin ardından geçen süreci değerlendiren Adıyaman Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel, yeniden ayağa kalkma sürecinde şehrin zor bir süreçten geçtiğini belirterek yıkımlarda ortaya çıkan toz bulutlarının halk sağlığına verdiği zarara dikkat çekti.

Abone Ol

Adıyaman Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel, şehrin yeniden ayağa kalkması için daha büyük gayretlerin gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yıkımlarda halkın sağlığının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Temel, 'Büyük felaketi yaşayan şehrimiz toparlanma ve yeniden ayağa kalkma sürecinde gerçekten zor günler yaşıyor. Yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarındaki düzensizlik ve kontrolsüzlük halk sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Bu çalışmalarda yoğun olarak ortaya çıkan toz bulutları insan sağlığı için risk oluşturmaktadır. Enkazdan çıkarılan demirlerin ayrıştırma işlemlerinin enkaz yerinde, şehirde değil şehir dışındaki alanda yapılmalıdır. Bu konuda kamuoyunda oluşan şikayetler, muhatap bulamamakla ilgili sorun artarak devam etmektedir. Bu işi yapan firmaların daha önce yıkılan ve enkazı kaldırılan yerlerde kalan temel demirlerinin izinsiz alınması de tepkilere neden olmaktadır. Şehir içinde çirkin görüntülere ve sağlıksız ortama sebep olduğu gibi moral bozukluğuna da sebep olan enkaz kalıntılarının da bir an önce temizlenmesi gerekmektedir.' dedi.

'Kiralardaki fahiş artışlar zıvanadan çıkmış durumda'

Deprem sonrası kontrolsüz ve aşırı zamların vatandaşı çileden çıkardığına vurgu yapan Temel, 'İmar çalışmalarının bir an önce bitirilerek şehrin önü açılmalı ve rahat nefes alması sağlanmalıdır. Bu konuda Kahramanmaraş ve Hatay illerinin çalışmalarında sona gelindiği duyumları kamuoyunda tepkiler oluşturmaktadır. Çalışmaların bitirilmesi için çok yoğun bir gayret gösterilerek sonucun kamuoyu ile paylaşılması hepimizin beklentisidir. Kira terörü diyebileceğimiz kiralardaki fahiş artışlar zıvanadan çıkmış durumda. İnsanların sabrını zorlayan bu durumun en kısa zamanda makul bir seviyeye çekilerek insanların mağduriyeti önlenmelidir. Bunun yanında piyasalardaki fiyat artışları ve dengesizliği aynı şekilde tepkilere neden olmaktadır.' ifadelerini kullandı.

'Binaların hasar durumlarının sürekli değişmesi şaibeleri de beraberinde getirmektedir'

Hasar tespitinin titizlikle yapılması gerektiğini dile getiren Temel, 'Bu konu bir standarta kavuşturulmalıdır. Devlet hastanelerinin yapımı hızlanmalı ve sağlık alanında yaşanan tıkanma giderilmelidir. Esnaflarımız için konteyner çarşı sayısı arttırılarak mağdur olan esnafımıza destek çıkılmalıdır. Yaz ayının gelmesiyle temizlik ve hijyen çok daha önemli hale gelmiştir. Konteyner ve çadır alanlarının, yolların ve çöp kutularının temizliğine çok dikkat edilmelidir. Şehrin su sorunu bir an önce çözüme kavuşturularak bu konudaki sıkıntılar acilen giderilmelidir. Halkımız bu konuda gerçekten endişelidir.' şeklinde konuştu.

'Deprem nedeniyle ampute sayısı maalesef artış gösterdi'

Deprem sonrası engellilik sayısında ciddi bir artış yaşandığına vurgu yapan Temel, 'Yaralanan, uzuvlarını yitiren insanlarımız için acilen tam donanımlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine ihtiyaç vardır. Bununla beraber psikososyal terapi merkezi sayısı da arttırılmalıdır. Vatandaşlarımız yaşadığı sorunlar karşısında bir muhatap bulmakta zorluk yaşamaktalar. Şikayetlerini ve eleştirilerini iletecek bir merci bulamamakta ya da ulaşmakta zorluklar yaşamaktadır. Bu durum bir boşluk ve güvensiz ortama neden olmaktadır. Buna en büyük sebep olarak henüz kalıcı bir vali atanmaması kanaati ağır basmaktadır. Barınma sorunu devam etmektedir. Kalıcı konutlarının bir an önce bitirilerek hak sahiplerine dağıtılması hem vatandaşlara rahat bir nefes aldıracak hem de fahiş kira artışlarının önüne geçilmiş olacaktır.' dedi.

'Depremden sonra ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi de ahlaki çözülme ve bozulmadır'

Deprem sonrası oluşan manevi boşluğun acilen doldurulması gerektiğini dile getiren Temel, 'Bunun nedenleri iyice sorgulanmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Fahiş fiyat artışları bu bozulmanın bir sonucudur. Bir evi yeniden yapabilirsiniz, bir şehri yeniden inşa edebilirsiniz ama bozulan ve yozlaşan ahlakı düzeltmek mümkün olmaz, bu da toplum için bir felakettir. Bu konuda devlet ve sivil toplum kuruluşları ortak hareket ederek verimli çalışmalar yapabilirler.' dedi. (İLKHA)