Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günleri programında konuştu. Erdoğan, Mehmet Akif'in ideallerini, davasını kendi ideali ve davası olarak gören gençlere selamlarını ileterek, Akif'in "Türk için istiklâlsiz hayat, müstahildir, yani imkânsızdır/Tarih de gösteriyor ki Türk, istiklâlsiz yaşayamaz" dizelerini okudu.

Erdoğan, Türk milletinin esaret altında yaşamayacağını, tarihte defalarca gösterdiklerini ifade etti. Çanakkale zaferi, istiklal mücadelesi, Kıbrıs Barış Harekâtı, 15 Temmuz direnişi ve terörle mücadeledeki kararlılıklarının örnekleri olduğunu vurguladı. İstiklal mücadelesine yönelik saldırılar devam ettiği sürece, istikbale sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

"85 milyon olarak hepimiz aynı kilimin desenleriyiz" diyen Erdoğan, içeride ve dışarıda istiklal aşkını sınamak isteyenlerin olduğunu belirtti. Bu saldırıların ardından birlik ve beraberliği hedef alan provokasyonlar yaşandığına dikkat çekti.

Beşinci kol faaliyetlerini, terör saldırılarına benzettiğini dile getiren Erdoğan, toplumu düşmanlaştırmayı amaçlayan bu eylemlere karşı daha net bir duruş sergilenmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Türkiye'nin ortak vatan ve yuva olduğunu vurgulayan Erdoğan, farklı kimliklerin ve inançların birlikte uyum içinde yaşadığını ifade etti. 85 milyon olarak birlikte olduğumuzu vurgulayarak, ortak çatı altında birlik ve kardeşlik mesajı verdi.

HAKSİAD’da Görev Değişimi: Vedat Turgut Genel Başkanlık Koltuğuna Oturdu HAKSİAD’da Görev Değişimi: Vedat Turgut Genel Başkanlık Koltuğuna Oturdu

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Sarıgüzel semtinde dünyaya geldi. Babası Mehmet Tahir Efendi, ona doğum tarihini belirten "Ragif" adını verdi (hicri 1290) ve vefatına kadar bu adla çağırdı. Ancak bu isim yaygın olmadığı için annesi ve yakın çevresi, daha bilinen bir ad olan "Akif"i tercih etti.

Babası Fatih Medresesi müderrislerinden olan Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Arnavutluk'un İpek kasabasına bağlı Şuşise Köyü'nden İstanbul'a gelmişti. Annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi'nin kızı olarak Samsun'da doğmuştu.

1878 yılında, 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası Arapça dersleri vermeye başladı. Rüştiye’yi bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi)’nin âli kısmında okumaya başladı ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak girdi ve bu okulu birincilikle bitirdi.

1893 yılında Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri’nde göreve başladı. 1913 yılında bu görevinden istifa etti.

1898'de 25 yaşında Tophane-i Amire veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım ile evlendi. Bu dönemde Maarif Dergisi'nde ve Resimli Gazete'de şiirleri ve Arapça, Farsça ve Fransızca'dan yaptığı çeviriler yayınlandı.

Baytarlık mesleğine başlamasına rağmen, Mehmet Akif, öğretmenlik hayatına Halkalı Baytar Mektebi’nde “kitâbet-i resmîye” dersi hocalığı ile adım attı. Daha sonra Edebiyat Fakültesi ve Dârülhilâfe Medresesi’nde “Osmanlı Edebiyatı” hocalığı yaptı.

1920'de Burdur milletvekili seçildi ve 1921 yılında milli marş yarışmasına, “para ödülü almamak” koşuluyla katıldı. Şiiri, 12 Mart 1921 günü milli marş olarak kabul edildi. Ödül olarak verilen parayı Hilal-i Ahmer'e bağışladı.

1923 yılında Mısır'a gitti ve 1929-1936 yılları arasında Kahire’deki Câmiü’l-Mısriyye Üniversitesi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. 27 Aralık 1936'da İstanbul’a döndü ve aynı gün hayatını kaybetti. Edirnekapı Mezarlığı'na defnedildi

MEHMET AKİF ERSOY'UN ESERLERİ?

Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerini içeren yedi kitabı, Safahat genel adı altında toplanmıştır. Bu kitapların ilk yayım tarihleri ve içerdikleri şiir sayıları şöyledir:

  1. Safahat (1911): 44 şiir, 3084 mısra.
  2. Süleymaniye Kürsüsünde (1912): 1 şiir, 1002 mısra.
  3. Hakkın Sesleri (1913): 10 şiir, 482 mısra.
  4. Fatih Kürsüsünde (1914): 1 şiir, 1692 mısra.
  5. Hatıralar (1917): 10 şiir, 1314 mısra.
  6. Asım (1924): 1 şiir, 2292 mısra.
  7. Gölgeler (1933): 41 şiir, 1374 mısra.

Editör: Ömer Faruk