Sami Kohen, Türk gazeteci ve yazardır. 20 Nisan 1928'de İstanbul'da doğan ve 18 Ekim 2021'de aramızdan ayrılan Kohen, Türk basın tarihinde önemli bir iz bırakmıştır. Gazeteci Albert Kohen'in oğlu olarak dünyaya gelen Sami Kohen, Türk basınında dikkate değer bir yer edinmiştir.

Kabe'nin Sırlı Suyu: Zemzem suyunun maddi-manevi faydaları nelerdir? Kabe'nin Sırlı Suyu: Zemzem suyunun maddi-manevi faydaları nelerdir?

Kohen, babası Albert Kohen'in "La Boz de Türkiye" gazetesinin devamı niteliğinde "Türkiye'nin Sesi" ve "Haftanın Sesi" adları altında Türkçe olarak yayınlanmasında rol almıştır. Gazeteciliğe olan ilgisi genç yaşlarda beliren Kohen, çeşitli gazetelerde çalışmış ve 1954 yılında Milliyet Gazetesi'ne geçerek Dış Haberler Müdürü olarak görev almıştır.

Yıllar boyunca dünya olaylarını yakından takip eden ve binlerce makale ile yüzlerce röportaj hazırlayan Kohen, hem Gazeteciler Cemiyeti'nden hem de çeşitli yabancı kuruluşlardan ödüller almıştır. Ayrıca, önemli yabancı gazetelerde Türkiye muhabirliği yapmış ve yazıları dünya çapında yayınlanmıştır.

Gazetecilik kariyerinin yanı sıra, Kohen, Türkiye'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından biri olan 'Global İlişkiler Forumu' ve 'Bahçeşehir Üniversitesi'nin ABD Türkiye Araştırma Merkezi' gibi kuruluşların da kurucularındandır. Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü sahibi olan Kohen, Uluslararası Basın Enstitüsü'nün Yönetim Kurulu üyeliği ve Türkiye Basın Enstitüsü Direktörlüğü gibi görevlerde de bulunmuştur.

Kohen'in gazetecilik anıları, 2007 yılında Özer Yelçe tarafından "Sami Kohen Dünyanın Yazısı" adı altında bir kitap olarak yayınlanmıştır. Türkiye'de en uzun süre aynı gazetede hizmet eden yazarlardan biri olan Kohen, 93 yaşında İstanbul'da vefat etmiş ve Ulus Musevi Mezarlığı'nda defnedilmiştir.

Sami Kohen, Türk basın tarihine önemli katkılar yapmış, uluslararası alanda da tanınan bir gazeteci ve yazar olarak hatırlanmaktadır.