NASA'nın "Güneş'e dokunma" misyonunun bir parçası olan Parker Güneş Kaşifi, 24 Aralık'ta Güneş'e 6,1 milyon kilometre yaklaşarak şimdiye kadar bir uzay aracının yıldızımıza yaptığı en yakın uçuşu başarıyla tamamladı.

NASA'nın internet sitesindeki açıklamada, Parker'dan alınan ilk sinyalin 26 Aralık akşamı ulaştığı belirtilirken, "Parker, rekor yakınlıktaki uçuşunu başarıyla tamamladı." ifadelerine yer verildi.

Yeni Hız Rekoru

Keşif aracı, Güneş atmosferinde saatte 700 bin kilometre hıza ulaşarak kendi hız rekorunu kırdı. Bu hız, insan yapımı bir nesne tarafından şimdiye kadar kaydedilen en yüksek hızlardan biri olarak tarihe geçti.

Görevin Amaçları

NASA, Parker uzay aracıyla:

Güneş'in atmosferini ve güneş rüzgarlarının kaynağını incelemek,

Güneş'in manyetik alanı ve plazma dinamikleri ile bunların Güneş Sistemi üzerindeki etkilerini anlamak,

Güneş tacının (korona) neden bu kadar sıcak olduğunu ve enerjik parçacıkların nasıl ışık hızının yarısına ulaştığını keşfetmek gibi önemli bilimsel sorulara cevap arıyor.

Daha Önce de Rekor Kırmıştı

2018'de fırlatılan Parker, 27 Eylül 2023'te Güneş'e 7,26 milyon kilometre yaklaşarak "insan yapımı en hızlı nesne" unvanını kazanmış ve saatte 635 bin kilometrelik bir hıza ulaşmıştı.

Şifre Paylaşımı Aile Üyeleriyle Mümkün! Şifre Paylaşımı Aile Üyeleriyle Mümkün!

Parker'ın her yeni uçuşunda bilim dünyasına büyük bir katkı sağlanması bekleniyor. Güneş hakkında elde edilen bu veriler, yıldızımızın ve onun etkileriyle şekillenen Güneş Sistemi'nin dinamiklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Editör: Masume Masume