Dünya

İlber Ortaylı, Amerikalıların Çay Konusundaki Tartışmalara Son Noktayı Koydu!

Amerikalı Kimya Profesörü'nün çayın tuzlu içilmesi gerektiği iddiası İngiltere ve ABD arasında başlayan tartışmalara Türkiye'den de destek geldi. Tarihçi İlber Ortaylı, Amerikalıların çay ve kahve konusunda uzman olmadığını belirterek çayın keyif gıdası olduğunu vurguladı.

Abone Ol

ABD'li Kimya Profesörü Michelle Francl'ın çayın tuzlu içilmesi gerektiğine dair dikkat çeken iddiası, İngiltere ve ABD arasında bir tartışma başlattı. İngiltere'nin en çok konuşulan konularından biri haline gelen bu tartışmaya, Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı.

Londra'daki ABD Büyükelçiliği ile İngiltere arasındaki espri dolu yanıtların ardından, İlber Ortaylı Amerikalıların çay ve kahve konusunda uzman olmadığını ifade etti. Çayın keyif gıdası olduğunu belirten Ortaylı, Amerika'dan çay içme konusunda öğrenilecek bir şey olmadığını dile getirdi.

Ortaylı, "Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez. Çay keyif gıdasıdır. Ben de severim ve şeker bile atmadan içerim. Tuzlu çay vardır, eskiden beri yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini bilir. İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır." şeklinde görüşlerini ifade etti.

Tartışmalar sürerken Rizelilerden de çaylarına sahip çıkan bir tepki geldi. Rizeliler, çaylarının tadının bozulmasından endişe duyduklarını belirterek, "Sanki dünyanın tadını tuzunu bozdukları gibi bu söylemle çayımızı da ağız tadımızı da bozacaklar gibi bir izlenim oldu." dedi.