Haber Merkezi- İran'da, 12. Dönem Milletvekilliği ve İran liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip olan Uzmanlar Meclisi için oy verme süreci başladı.

Ülkenin dört bir yanındaki 50 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda yerel saatle 08.00 itibarıyla seçmenler oy kullanmaya başladı.

İran lideri Ali Hamaney, oyunu başkent Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde kullandı.

İran Meclisi için 290 sandalye için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken, Uzmanlar Meclisi için ise 88 sandalye için 144 aday seçimlere katılıyor.

Ülkede, milletvekili seçimleri dört yılda bir, Uzmanlar Meclisi seçimleri ise sekiz yılda bir gerçekleştiriliyor.

Petrol ve doğal gaz rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkelerinden olan ancak dış yaptırımlar nedeniyle ekonomik krizle mücadele eden 87 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 61 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Oy pusulaları çoğunlukla elle sayılacağından nihai sonuçların üç gün boyunca açıklanması beklenmiyor. Ancak kısmi sonuçlar daha erken ilan edilebilir.

İran Anayasası, dini azınlıklar için parlamentoda beş sandalye ayrılmasını zorunlu kılıyor.

İran Parlamentosu, dış ilişkiler ve nükleer gelişmeler gibi alanlarda politika belirleme yetkisine sahip değil, bu yetki Ali Hamaney'e aittir.

Analistlere göre, sertlik yanlılarının parlamentodaki hakimiyetlerini sürdürmeleri bekleniyor.

Halkın ilgisi zayıf

İran'da 2004 yılından beri Parlamento'da muhafazakarlar çoğunlukta ve bu durumun değişmesi beklenmiyor.

Önceki seçimlerde reform yanlısı cephe, adayların yarışa girmesi ve insanların sandığa gitmesi için teşvikte bulunuyordu.

Ancak bu seçimlerde, ilk defa "anlamlı olmayan, rekabetin bulunmadığı, adaletsiz ve etkisiz" seçimlere katılmayı reddediyorlar.

Sisi Rejimi, Filistin Destekçilerini Hapsediyor: 173 Kişinin Gözaltı Süresi Uzatıldı Sisi Rejimi, Filistin Destekçilerini Hapsediyor: 173 Kişinin Gözaltı Süresi Uzatıldı

Sosyal özgürlükler ve ekonomi anlamında seçimlerin büyük bir etkisi yok; bu konularda son kararı hep İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney veriyor.

2020 yılında seçimlere katılım oranı rekor düzeyde düşük kaldı (%42). Önceki seçimlerde ise katılım oranı genellikle %50'nin üzerindeydi. En yüksek katılım oranı (%62), 2016'da yapılan seçimlerde görülmüştü.

2021'deki son seçimlerde ise katılım oranı %49'du. Seçimlerde İran tarihinde ilk kez 3,7 milyon oy geçersiz sayıldı.

Ülkede 2017 ve 2019'daki protesto gösterileri şiddetli şekilde bastırılmıştı.

Editör: Ömer Faruk