Bayram tatili sonrasında Türkiye'ye dönen dört Çeçenistanlı öğrenci, İstanbul havaalanında bekletildi ve ülkeye alınmadı.

Vali Kızılkaya, Günü Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Denetimiyle Başlattı Vali Kızılkaya, Günü Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Denetimiyle Başlattı

Aktif öğrenci olmalarına ve ikamet izin belgelerine sahip olmalarına rağmen, kolluk birimlerince engellenmeleri gerekçesi olarak İslami ezgi dinledikleri, sosyal medyada Çeçen direnişi videolarını beğendikleri ve birinin av malzemeleri satan bir dükkanda silahla çekilmiş bir fotoğrafının bulunduğu öne sürüldü.

Herhangi bir soruşturma veya istihbari bilgi olmamasına rağmen, havalimanında bulunan kolluk birimlerinin inisiyatifiyle gerçekleşen bu durum, öğrencilerin havaalanında INAD yolcu kapsamına alınarak bekletilmesine ve ülkeye alınmamalarına sebep oldu.

Mağduriyetin giderilmesi için yapılan çağrılara rağmen, öğrencilerin ülkeye alınmaması, terör yaftası altında sunulan sebeplerin sorgulanmasını beraberinde getirdi.

İslami ezgi dinlemenin terörle ilişkilendirilmesi, av malzemeleri satan dükkâna gitmenin suç unsuru sayılması ve Çeçen direnişini destekleyen videoların beğenilmesinin bile terörist ithamı için gerekçe yapılması eleştirilere neden oldu.

Haksız ve hukuksuz bir şekilde deport edilmeleriyle karşı karşıya kalan Çeçenistanlı öğrencilerin mağduriyeti şu isimlerden oluşuyor: Askhab Abalaev, Mansur Reşhidov, Tamerlan Geremkhanov ve Zaurberk Geremkhanov.