Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi (Juice) isimli uzay aracının, ilk kez Ay ve Dünya'nın yakınından geçip Venüs'e doğru yönlendirilmesi sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Juice, nihai hedefi olan Jüpiter'e ulaşmak için Ay ve Dünya'nın yer çekiminden yararlanarak hızını ve yönünü ayarladı.

Juice, Ay'a en yakın geçişini 19 Ağustos'ta saat 23.15'te gerçekleştirdi. Ertesi gün, 23.56'da ise Dünya'ya yaklaşık 6 bin 800 kilometre mesafede yaklaştı, bu mesafe bazı uyduların Dünya'ya olan uzaklığından daha kısa.

Bu manevra, uzay aracının hızını artırmak ve yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla yapıldı. Juice'un taşıdığı 3 bin kilogram yakıt sayesinde, yapılan bu geçişle 100-150 kilogram yakıt tasarrufu sağlandığı tahmin ediliyor. ESA'da görevli Ignacio Tanco, uçuşun kusursuz geçtiğini belirterek Juice'un Dünya'ya bu kadar yakın geçiş yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Google Kullanıcılarına Müjde: Hesapları Tek Kalemde Silme Özelliğiyle Hayatınızı Kolaylaştırıyor! Google Kullanıcılarına Müjde: Hesapları Tek Kalemde Silme Özelliğiyle Hayatınızı Kolaylaştırıyor!

Juice'un, Ağustos 2025'te Venüs'ün yanından geçmesi ve Temmuz 2031'de Jüpiter'in yörüngesine girmesi planlanıyor. Bilim insanları, bu görev kapsamında Jüpiter'in kalın buz katmanlarıyla kaplı uyduları Ganymede, Callisto ve Europa'da su bulunma olasılığını incelemeyi ve bu uydularda geçmiş veya gelecekte yaşam izleri aramayı hedefliyor.

Kaynak: Görsel Haber