Ülkemizde mevcut yasal düzenlemelere göre, yılda ikiyüzelli kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ile mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) olarak tanımlanmaktadır. Haber bülteninde, KOBİ'lerle ilgili Türkiye İstatistik Kurumu'nun yürüttüğü Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri Araştırması, Dış Ticaret İstatistikleri, Girişimcilik ve İş Demografisi İstatistikleri, Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun patent başvuru ve tescil istatistiklerine dayanan verilere yer verilmektedir.
Sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 3 milyon 773 bin girişim, KOBİ sınıfına dahil edilmektedir.
KOBİ'ler, 2022 yılında toplam girişim sayısının %99,7'sini oluşturmuştur. Bu bağlamda, KOBİ'ler istihdamın %70,6'sını, personel maliyetinin %47,5'ini, cironun %42,5'ini, üretim değerinin %36,3'ünü ve faktör maliyetiyle katma değerin %36,4'ünü sağlamıştır.
KOBİ'ler, özellikle ticaret sektöründe yoğun bir faaliyet göstermiş olup, ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflamasına göre %36,1'i toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe faaliyet gösterirken, %15,2'si ulaştırma ve depolama sektöründe, %12,2'si ise imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermiştir.
KOBİ'lerin istihdamında ticaret sektörü ön planda olup, 2022 yılında toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı faaliyetlerindeki KOBİ istihdamının toplam KOBİ istihdamı içerisindeki oranı %27 olmuştur.
Orta ölçekli girişimlerde çalışan başına katma değer 2022 yılında 346 bin TL olarak gerçekleşmiştir. KOBİ'ler arasında 2009 ve 2022 yılları için en yüksek çalışan başına katma değer orta ölçekli girişimlerde kaydedilmiştir.
KOBİ'lerin Ar-Ge harcamalarının %28,8'ini gerçekleştirdiği bilgisi, 2022 yılı toplam gayri safi yurtiçi Ar-Ge harcamalarının 34 milyar 722 milyon TL'sini KOBİ'lerin üstlendiğini göstermektedir. Aynı zamanda, KOBİ'lerin 2022 yılında gerçekleştirdiği toplam 594 patent tescili, yenilikçi kapasitelerini vurgulamaktadır.
Son olarak, KOBİ'lerin 2022 yılında yaptığı ihracatın %31,6'sını gerçekleştirdiği, bu rakamın ithalat tarafında %15,4 olduğu ve toplam ihracatın %49,3'ünün Avrupa ülkelerine yapıldığı dikkat çekmektedir.