Faydalı Bilgiler

Kur’an Neden Arapça İndirildi? İşte Kur'ân-ı Kerîm'in Arapça indirilmesinin hikmeti...

Arap Yarımadası'nda şekillenen bedevî hayatın etkisiyle, Kur'ân-ı Kerîm neden Arapça olarak indirildi? İslâm'ın kutsal kitabının dilinin seçilme hikmetleri merak ediliyor. Prof. Dr. A‘zami ve Prof. Dr. M. Hamidullah'un açıklamalarıyla, Arapça'nın edebî kabiliyeti, istikrarı ve ilâhî vahiylerin korunması için neden tercih edildiği detaylarıyla inceleniyor.

Abone Ol

Haber Merkezi-Arap Yarımadası'nda coğrafî yapının etkisiyle bedevîlik hayatı hakimdi. Bu çevrede yaşayan insanlar, cesaret ve şecaatlerini gökkubbenin parlak yıldızları altında sergilemiş, zengin fikirler ve incelikli ifadeler ortaya koymuşlar ve bilgileriyle birçok âlimi hayrete düşürecek kadar beliğ, açık ve etkili konuşmalarla isimlerini asırlar boyu yaşatmışlardı.

Asr-ı Saâdet'e yakın zamanlarda, belâgat Araplar arasında yüksek bir dalga gibi yükselmişti. Kabileler arasında belâgat yarışları düzenlenmiş, en başarılı şairlerin eserleri altın harflerle Kâbe-i Muazzama'nın duvarlarına yazılarak sergilenmişti. Bu edebî yetenek ve ustalık, Araplar arasında gurur kaynağı olmuştu. Ukâz panayırında büyük edebî mahfillerde okunan şiirler zamanımıza kadar ulaşmıştır. Bu eserler, belâgat ve edebî ustalık açısından birer örnektir. Araplar arasında belâgat ve edebî yeteneklerin bu şekilde gelişmesi, bir tür edebî mucizenin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Kur'ân dili neden Arapça?

Yani Cenâb-ı Hak, âdeta bu dili son kitabı için hazırlamıştı. Prof. Dr. A‘zami'ye göre, Allah'ın kitabını koruyacağını defaatle belirtmesi, insanlara ulaştırmak için bozulmaya müsait bir dil veya yazıyı tercih etmeyeceği açıktır. Arapça, edebî kabiliyeti, ifade gücü, şiirselliği ve yazıdaki istikrarıyla öne çıkmaktadır. Allah, bu dilin diğer dillere göre daha uygun olduğunu seçerek insanlığa büyük bir lütuf yapmıştır.

On farklı dil bilen Prof. Dr. M. Hamidullah'a göre, Kur'ân-ı Kerîm Arap dilinde yazılmış ilk kitaptır ve bu dil, asırlar boyunca istikrarını ve sağlamlığını korumuştur. Arapça'nın kelime haznesi, imlâ tarzı, telaffuz şekli ve hatta gramer yapısı değişmemiştir. Bu özellikler, Arapça'nın ilâhî vahiylerin korunması ve aktarılması için ideal olduğunu gösterir.

Kur'ân'ın Arapça indirilmesinin sebepleri

Hakikaten diller arasında karşılaştırma yapıldığında Arapça'nın, uyum, kelime yapısı, fiil çekimleri ve telâffuz kaideleri gibi birçok özelliğiyle diğer dillerden üstün olduğu görülmektedir. Arapça, veciz ve özlü ifadeleri mümkün kılan zengin bir lisan olup, her türlü fikri hassasiyetle ifade edebilir. On beş asırdan fazla bir süredir değişmeden kalan Arapça, istikrarını ve olgunluğunu kanıtlamıştır. Kur'ân-ı Kerîm, Arapça'yı, açık, anlaşılır, beliğ ve etkili bir ifade aracı olarak tanımlar.

Kur'ân'ın Arapça olarak indirilmesinin bir sebebi de Allah'ın İslâm'ı Arap yarımadasına indirmeyi istemesi olabilir. Araplar, diğer medeniyetlerin karmaşık felsefelerinden uzak, doğal bir yaşam sürmekteydiler ve bu durum, İslâm'ın temiz bir şekilde yayılmasına olanak tanımıştır. Arapların doğası, İslâm'ın ilâhî bir kaynak olduğunu ispatlamak için önemli bir rol oynamıştır.

Ayrıca Arap yarımadası, Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesiştiği bir noktada merkezi bir konumda bulunmaktadır, bu da İslâm'ın yayılmasında coğrafi bir avantaj sağlamıştır. Kâbe'nin insanlık tarihindeki önemi de Kur'ân'ın Arap yarımadasında indirilmesinin önemli bir sebebidir.

Bu şekilde, Kur'ân'ın Arapça olarak indirilmesinin pek çok sebebi vardır, ancak en önemli sebep Allah'ın bu dilde son kitabı indirmeyi tercih etmiş olmasıdır.