Haberde Putin'in eylülden bu yana, aracılar yoluyla, cephe hattındaki çatışmaları durduracak bir ateşkese açık olduğu yönünde mesajlar yolladığı iddia edildi.

TRT Haber'in New York Times'a dayandırdığı haberde, Putin'in ateşkes için mesaj gönderdiği iddiasını Kremlin'e yakın iki Rus eski yetkiliye ve Rus liderin elçilerinden gelen mesajları alan Amerikalı ve uluslararası yetkililere dayandırdı.

Haberde Putin'in, eylül ayından itibaren aracılar vasıtasıyla cephe hattındaki çatışmaları durduracak bir ateşkese hazır olduğu ve bu yönde mesajlar gönderdiği belirtildi.

Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililere göre, Rusya ilk olarak 2022 sonbaharında ateşkes için nabız yoklamış ve Putin, o dönemde Rusya'nın elindeki topraklardan memnun olduğunu ifade etmiş. Ancak Kremlin yönetimi, kamuoyuna savaşa devam mesajı versa da aslında Ukrayna'da zafer ilan ederek savaşı sonlandırmak istediği öne sürüldü.

ABD'den Topyekün Savaş Uyarısı: Lübnan-İsrail Sınırında Gerilim Tırmanıyor ABD'den Topyekün Savaş Uyarısı: Lübnan-İsrail Sınırında Gerilim Tırmanıyor

Haberde, Kremlin'in ateşkes için müzakerelere hazır olduğu, ancak Ukrayna'nın bu anlaşmayı kabul edip etmeyeceğinin belirsiz olduğuna vurgu yapıldı. Rus eski yetkililere göre, Putin'in ateşkes konusundaki pozisyonu sahada ilerleme sağlayacak olmalarına bağlı olarak değişebilir. Şu anki pozisyonlarda kalmayı isteyen Putin, geri çekilmeye razı olmadığı belirtiliyor.

Putin'in gerçekten müzakereye hazır olduğunu savunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, sunduğu tezlerin kavramsal olarak doğru olmadığını belirterek, Putin'in savaş hedeflerinin değişmediğini ifade etti. ABD'li yetkililer ise Putin'in pozisyonunun son dönemde değiştiğini ve Zelenskiy hükümetinin değişmesini talep etmediğini vurguladı. ABD'li yetkililere göre, Putin'in ateşkes anlaşmasıyla Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'sinin Rusya kontrolünde kalmasını sağlamaya çalıştığı ifade edildi.

Editör: Ömer Faruk