Alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber olmasına rağmen, Allah Teala’dan herkesten daha çok korkar ve “Kıyamet günü acaba ne olacağım” derdi. İşte Peygamberimizin (s.a.v.) Allah korkusuyla ilgili bazı çarpıcı örnekler:

Osman ibn Maz’ûn’un Vefatı

Müslüman olanların on dördüncüsü ve Medine muhacirlerinden ilk vefat eden Sahabi Osman ibn Maz’ûn (r.a.) öldüğünde, Peygamberimiz (s.a.v.) ölüm haberini alır almaz onun evine gitmişti. Ensar’dan Ümmü Alâ bint-i Hâris (r.a.) Osman’ın (r.a.) cesedini göstererek,

— "Ey Ebû Sâib, Allah’ın rahmeti üzerine olsun. Senin hakkında bildiğim ve bu cemaate bildirmek istediğim şudur ki sen Allah’ın rahmet ve inayetine erişmiş birisin," dedi. Bu sözleri dinleyen Peygamberimiz (s.a.v.) kadına dönerek,

— "Allah Teala’nın bu ölüye ikram ve inayette bulunduğunu nereden biliyorsun?" diye sordu. Kadın,

— "Ey Allah’ın Resulü, babam anam sana feda olsun. Allah bu imanlı, itaatli kuluna ikram etmez de ya kime ikram eder," dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.),

— "Osman İbn Maz’ûn ölmüştür. Allah’a yemin ederim ki ben de bu mübarek ölü için hayır ve mutluluk umarım. Ama Allah’a yemin ederim ki ben, Allah tarafından gönderilmiş bir Peygamber olduğum halde Kıyamet gününde bana ne muamele edileceğini bilemem," buyurdu. (Buhârî, “Cenâiz”, 3.)

Hz. Ebubekir ile Konuşma

Bir gün Hz. Ebubekir (r.a.), Peygamberimize (s.a.v.),

— "Ey Allah’ın Resulü, görüyorum ki saçlarınız ağarıyor," demiş. Peygamberimiz (s.a.v.) de,

— "Evet, Hûd, Vâkıa, Mürselât ve Amme sureleri beni ihtiyarlattı," cevabını vermiştir. (Tirmizî, “Tefsiru’l-Kur’an”, 57.)

Bir Cenaze Merasimi

Bir gün Peygamberimiz (s.a.v.) bir cenazeye katılmıştı. Cenazenin mezarı kazılmakta olduğundan beklemek mecburiyetinde kalmıştı. Bu, onu o kadar etkilemişti ki ağlamış ve toprak onun gözyaşları ile ıslanmıştı. Sonra da orada bulunanlara şu sözleri söylemişti:

Peygamberimizin (sav.) haber verdiği Ahir Zaman Fitneleri ve Müslümanların Karşılaşacağı Zorluklar! Peygamberimizin (sav.) haber verdiği Ahir Zaman Fitneleri ve Müslümanların Karşılaşacağı Zorluklar!

— "Kardeşlerim, kendinizi bugün için hazırlayın.” (İbn Mace, “Zühd”, 19.)

Editör: Ömer Faruk