Siirt'te Ramazan ayının sonlarına yaklaşılmasıyla birlikte, fitre alışverişi için özellikle Tillo Caddesi'nde yoğunluk yaşanıyor. Burada, Şafii mezhebinin fitre için öncelik verdiği buğdayın satışı hız kazanıyor.

Aziz Yıldırım’dan Vefa Salman’a Ziyaret Aziz Yıldırım’dan Vefa Salman’a Ziyaret

Geleneksel olarak fitre için buğday tercih eden Siirt halkı, her yıl bu dönemde buğday alışverişi için pazarlara akın ediyor. Bu geleneğin en mutlu katılımcıları ise, buğdaylarını satıp fitrelerini dağıtmak isteyen çiftçiler oluyor.

Sadaka-i fıtırın, Hz. Muhammed'in zamanından beri temel gıda ürünleri üzerinden hesaplandığı belirtiliyor. Bu doğrultuda, Şafii mezhebine göre buğday vermek gerekiyor ve kişi başına düşen miktarlar 3 kilogram civarında kabul ediliyor.

Pazarda buğday alışverişi yapan İsa Toprak, bu geleneği Peygamber Efendimiz'in zamanından beri sürdürdüklerini ve fitre olarak buğday vermeyi tercih ettiklerini belirtiyor. Bu uygulamayı bir şükür olarak gördüklerini ifade ediyor.

Fitrelik buğday alışverişi yapan diğer bir vatandaş olan Hasan İlbaylı, atalarından bu geleneği öğrendiklerini ve 8 kişilik ailesi için 24 kilogram buğday aldığını dile getiriyor.

Ancak, çiftçi Rıza Sevimsiz, bu yıl buğday talebinin beklenenden düşük olduğunu ve fiyatların da biraz düştüğünü ifade ediyor. Geçen yıla göre talepte bir azalma olduğunu belirten Sevimsiz, bu durumu normal karşılıyor.

Sonuç olarak, Siirt halkının fitre geleneğini sürdürdüğü ve buğday alışverişiyle bu önemli ibadeti yerine getirdiği görülüyor.