Güncel

Sigara Bağımlılığına Karşı Toplumsal Mücadele Şart: Yalova'da Yeni AFAD İl Müdürü Cem Erdoğan Göreve Atandı

Sigara kullanım oranının dünya birincisi olduğu Türkiye'de, Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, sigara bağımlılığına karşı topyekûn bir mücadele çağrısında bulundu. Elektronik sigaranın da zararlı olduğunu belirten Ay, Türkiye'de sigara içme oranlarının düşürülmesi için daha büyük adımların atılmasının gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Türkiye'de sigara kullanım oranlarının dünya birincisi olmasıyla ilgili endişeleri dile getiren Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, sigaranın sadece kullanıcılara değil çevresindekiler üzerinde de zararlı etkiler yarattığını belirtti. Elektronik sigaranın da sigara kadar zararlı olduğunu vurgulayan Ay, sigara içme oranlarının düşürülmesi için toplumsal bir mücadele çağrısında bulundu.

Ay, Türkiye'de sigara kullanımının birçok sağlık sorununa yol açtığını, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, KOAH, inme, diyabet, mide kanseri, ağız kanseri gibi ciddi hastalıklara sebep olabildiğini ifade etti. Ayrıca sigaranın pasif içiciler üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu belirten Ay, bu durumun bir kul hakkı olduğunu ve toplumsal bir sorumluluk gerektirdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin günlük sigara tüketimi açısından dünya sıralamasında birinci sırada olduğunu hatırlatan Ay, sigara bağımlılığının Türkiye için büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Bağımlılıklar arasında sigaranın öne çıktığını belirten Ay, bu bağımlılığın gençler arasında da yaygın olduğuna dikkat çekti. Sigaranın, uyuşturucu gibi diğer bağımlılıklar için de bir kapı olduğunu ifade eden Ay, bu nedenle sigara ile mücadelede daha etkili adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Elektronik sigaranın da sigara kadar zararlı olduğunu belirten Ay, bu ürünün sigarayı bıraktırma amacıyla kullanılmasının yanıltıcı olduğunu dile getirdi. Ay, elektronik sigaranın sigara bırakma sürecine katkı sağlamadığını, aksine yeni bir bağımlılık yaratma riski taşıdığını ifade etti.

Sigara bırakmak için niyetin önemli olduğunu ve bu niyetin ardından kararlı bir takvim oluşturulması gerektiğini belirten Ay, sigaranın bırakılması için spor yapma, farklı aktivitelerde bulunma ve sigara içilen ortamlardan uzak durma gibi yöntemlere başvurulmasının etkili olabileceğini söyledi.

Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, sigara bağımlılığına karşı mücadelede sivil toplum kuruluşları, devlet yetkilileri ve ailelerin işbirliği yapması gerektiğini ifade ederek, toplumsal bir bilinç oluşturulmasının ve daha etkili önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurguladı.