Sıcak hava dalgalarının ardından bir süre serin havanın etkisi hissedildi. Ancak uzmanlar, ayın ortasında sıcaklıkların tekrar yükseleceği konusunda uyarıyor. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların yeniden artması bekleniyor, ancak rekor seviyelere ulaşması ihtimali düşük olsa da bunaltıcı günler kapıda. Ayrıca, eriyen buzulların okyanuslara yayılması, kış aylarının sert geçebileceğine işaret ediyor. Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Son dönemde yaşanan sıcak hava dalgasının ardından serin hava etkisini göstermeye başladı. Ancak uzmanlar, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların tekrar yükselmesi beklediklerini belirtiyor.
Temmuz ayında sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşmasının ardından en yüksek sıcaklık değerleri yaşandı. Sıcak havanın etkisi altındaki bölgeler nihayet rahat bir nefes aldı, ancak hava durumu değişkenliği devam ediyor. Meteoroloji uzmanları, bu serin dönemin geçici bir "ara etkisi" olduğunu ve yakın gelecekte sıcaklıkların tekrar yükselebileceğini belirtiyor.
Yaklaşan İkinci Sıcak Hava Dalgası
Tahminlere göre, önümüzdeki haftanın ortalarına doğru sıcaklıkların tekrar artması bekleniyor. Özellikle Eyyam-ı Bahur sıcaklarının ardından Basra bölgesini etkisi altına alacak olan yeni bir sıcak hava dalgasıyla bunaltıcı günler bekleniyor. İç kesimlerde ve şehir merkezlerinde sıcaklık değerlerinin yükselmesi öngörülüyor. Bu konuda daha fazla bilgi için Afyon Kocatepe Üniversitesi İklim Bilimci Okan Bozyurt ile görüştük.
Ağustos Ayında Sıcaklık Etkisi
Ağustos ayının ilerleyen günlerinde sıcaklığın zaman zaman hissedileceği belirtiliyor. Bozyurt, sıcaklıkların tekrar yükseleceğini, ancak Temmuz ayındaki sıcaklıklardan daha yüksek olmayacağını ifade ediyor.
"15-16 Ağustos tarihlerinde azor yüksek basıncı ülkemize tekrar giriş yapacak. Bu nedenle hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Ancak Ağustos ayının başındaki aşırı sıcaklar gibi olmayacak."
Sıcaklıkların Ara Ara Artması
Yaz mevsimi ilerledikçe, sıcaklıkların ara ara yükselmesi bekleniyor. Bozyurt'a göre, bu durum Eylül ayına kadar devam edebilir. Ancak Temmuz ayındaki rekor sıcaklıklarının aşılacağına dair bir öngörü bulunmuyor.
"Ağustos'un sonlarına kadar yurdun kuzeyi ve doğu bölgelerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerine yakın seviyelerde olacak. Dolayısıyla Ağustos ayının geri kalan kısmında yurdumuzda sıcaklıklar mevsim normallerine yakın olacak."
Avrupa'nın Serin Yazı ve İklim Değişikliği
Bozyurt, Avrupa'da bu yıl son yılların en serin yazının yaşandığını belirtiyor. Okyanus suyunun aşırı ısındığını vurgulayan Bozyurt, bu durumun sert bir kışın habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.
"Gulf stream akıntısı Meksika Körfezi'nden doğar ve Batı rüzgarlarını Avrupa'nın kuzey batı kıyılarına taşır. Ancak küresel ısınma nedeniyle buzulların aşırı erimesi sonucunda okyanuslara büyük miktarda tatlı su ve soğuk su karışmış durumda. Bu durum, okyanusların sıcaklık ve tuzluluk değerini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle Avrupa'nın iklimi giderek soğuyor. Eğer bu süreç daha da hızlanırsa, önümüzdeki 20-30 yıl içinde Avrupa'da küçük bir buzul çağı yaşanabilir. Ülkemiz de bu etkileri hissedecektir."
Sert Kış Ayları Beklentisi
Son olarak, Bozyurt, kış aylarının sert geçeceği öngörüsünde bulunuyor. Eriyen buz kütlelerinin okyanuslara karışarak atmosferdeki havayı soğutması nedeniyle bu durumun gerçekleşeceğini belirtiyor.