Güncel

Şirvan Maden Kazası Raporu: Sorumluluklarını Yerine Getirmeyen Vardiya Amirleri Asli Kusurlu

Şirvan'da meydana gelen maden kazası sonrasında hazırlanan 40 sayfalık bilirkişi raporu, vardiya amirleri Zekayi Can Çalık ve Emre Gökduman'ın olay anındaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek asli kusurlu olduklarını vurguluyor.

Abone Ol

Şirvan'ın Maden köyünde 23 Kasım 2023'te gerçekleşen maden kazasının ardından yapılan soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu, olayın detaylarını ve kaza nedenlerini ortaya koydu. Raporda, kazanın 270 metre derinlikte gerçekleştiği, işletmede 3 vardiya halinde çalışıldığı ve vardiya amirlerinin olay sırasında görevlerini yerine getirmediği belirtildi.

Rapora göre, iş makinesi operatörünün davranışı tahkimat yönergesine uygun olmasına rağmen, vardiya amirleri Çalık ve Gökduman'ın olay anında gerekli tedbirleri almadıkları ve asli kusurlu oldukları vurgulandı. Olayda hayatını kaybedenlerin daimi nezaretçi sıfatını taşıyan vardiya amiri pozisyonundaki maden mühendisleri olduğu ifade edildi.

Raporda, yaşanan kaza olayında başka bir kimsenin ihmali olmadığı, iş kazasının bir sonucu olarak gerçekleştiği ve vardiya amirlerinin iş güvenliği protokollerine uymadıkları vurgulandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde, "Vardiya amirleri maden mühendisleri Zekayi Can Çalık ve Emre Gökduman’ın bu kapsamdaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği ve yaşanan olayda asli kusurlu oldukları, yaşanan ölümlü kaza olayında başka da bir kimsenin ihmali olmadığı görüş ve kanaatinde olduğumuzu belirtiriz." ifadelerine yer verildi.