Faydalı Bilgiler

Suyu Necis Eden Şeyler İle İlgili Hadisler

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, suyun necis olup olmadığını belirleyen kriterlere dair sorulan bir soruya yanıt vermiştir.

Abone Ol

Abdullah bin, Abdullah bin Ömer radıyallahu anha’dan, O da babasından. Dedi ki:

SUYU NECİS EDEN ŞEYLER İLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e hayvanlar ve yırtıcı mahlûkların nöbetleşe uğradığı sulardan soruldu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

“-Su iki gulle miktarı olursa pislik tutmaz buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Taharet, 33/63; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 50, n. 67, c. 1, s. 79; Neseî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 9, c. 1, s. 2; İbn-i Mâce Kitâb’ut-Tahâret, b. 75, n. 517-518, c. 1, s. 172)

Hadisin Açıklaması

GULLE: Büyük su kabıdır. Hecer yurdunda yapılan büyük su testilerine de gulle derler, bir gulle 250 rıtıldır, iki gulle 500 rıtıldır. Bu günkü ölçü ile yaklaşık 375 litre civarındadır.

Bu hadis-i şerifi: İmam Şâfiî hazretleri delil olarak almış, su iki gulle miktarı olursa pislik tutmayacağı görüşünü savunmuştur. Bu hadiste ızdırap bulunduğu için İmâm-ı Azam delil olarak almamıştır.

Bu hadisin vurud sebebi şudur: Sahrada üstü açık bulunan çeşitli vahşi hayvanların nöbetleşe gelip içtikleri açık suların hükmünden soruldu. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de: “İki gulle miktarına yetişen su pislik tutmaz cevabını verdi.”

***

Ubeydullah bin, Abdullah b. Ömer’den. O da babasından, dedi ki: Rasûlullah’a sallallahu aleyhi ve sellem sahrada bulunan suyun hükmünden soruldu, deyip bir önceki hadisin manasını zikretti. (Ebû Dâvûd, Taharet, 33/64)

*

Ubeydullah b. Abdulah bin Ömer radıyallahu anh dedi ki: Bana babam haber verdi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuş:

“Su iki gulle miktarı olduğu vakit pis olmaz.” (Ebû Dâvûd, Taharet, 33/65; Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 50, Rakam 76, c. 1, s. 96; İbn-i Mâce Kitâb’ut-Tahâret, b. 75, n. 517-518 c. 1, s. 172)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan