Güncel

TSK Deniz Unsurları, Deniz Haydutluğu ve Terörizmle Mücadele İçin Aden Körfezi ve Somali Karasularına Gönderilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen tezkere ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) deniz unsurları, Aden Körfezi, Somali karasuları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele amacıyla görevlendirilecek. Tezkere kapsamında TSK'nın bölge ülkelerinin karasuları dışında görev alması öngörülüyor.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan tezkere ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz unsurları, Aden Körfezi, Somali karasuları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele amacıyla görevlendirilecek. Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2008'de alınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına dayanarak, 2009-2016 yılları arasında NATO'nun Okyanus Kalkanı Harekatı'na ve 2009 yılından bu yana Birleşik Deniz Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan Birleşik Görev Kuvveti-151'e (CTF-151) dönemsel olarak firkateyn-korvet ile katıldığı belirtildi.

Ülkemizin, 2009-2020 yılları arasında 6 defa CTF-151 Komutanlığı görevini üstlendiği ifade edilen tezkerede, 24 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye'nin bu görevi yeniden devralacağı kaydedildi. Tezkerede, Türkiye'nin deniz unsurlarının bölge ülkelerinin karasuları dışında Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele amacıyla görevlendirilmesi için Anayasa'nın 92'inci maddesi uyarınca 10 Şubat 2024 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesi talep edildi.