Tünellerin Stratejik Önemi

Refah'tan Mısır'a uzanan tünellerin en büyük özelliği, bu güzergahın silah ve savaşçı geçişi için kullanıldığı iddialarıdır. İşgal medyası, bu tüneller aracılığıyla İran'dan gelen silah ve savaşçı desteğinin sürdüğünü öne sürmektedir. Yetkililer, 50 devasa tünelin yanı sıra Refah'ın altında 700 farklı noktaya ulaşan farklı tünellerin de olduğunu iddia etmiştir.

İşgal Rejiminin Açıklamaları ve ABD'nin Tavrı

İşgal rejiminin Savunma Bakanı, ABD'ye birkaç tünelin yok edildiğine dair bilgi vermiştir ancak bu açıklamalarda Mısır'dan bahsedilmemiştir. Bu durum, Mısır'ın rolü ve tutumu konusunda çeşitli spekülasyonlara yol açmıştır.

Mark Dubowitz'in Açıklamaları

ABD'de işgal rejimi lobisi için çalışmalar yürüttüğü bilinen Mark Dubowitz, konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Dubowitz, "Mısırlılar bu tünelleri görmezden geliyor ve muhtemelen Hamas'a silah desteği sağlıyorlar. Refah'ta muhtemelen aralarında Amerikalıların da bulunduğu düzinelerce rehine var. Amerika Birleşik Devletleri, Kahire'nin ikili oyununu durdurmak için diplomatik ve askeri yaptırımlarını kullanması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştır.