Haber Merkezi - Müslüman avukatlar, kararın İsrail lideri üzerindeki baskıyı artıracağı konusunda değerlendirmelerde bulunuyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İşgalci İsrail'e yönelik aldığı soykırım davası kararları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ordu komutanlarının iç hukuka göre yargılanma ihtimalini beraberinde getiriyor. UAD'nin bu kararları hakkında Müslüman ülkelerden avukat Hassan Aslam Shad ve The Palestine Chronicle editörü Dr. Ramzy Baroud, İsrail'in soykırım eylemlerinden sorumlu tutulmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Shad, UAD'nin İşgalci İsrail'e karşı açılan davayı "makul bir dava" olarak nitelendirmesinin, İsrail'in soykırım eylemlerinden sorumlu tutulmasına yönelik ilk adım olduğunu ifade ediyor. Bu durumun İsrail'in sorumluluğunun yasal temelini ortaya koyduğunu belirten Shad, uluslararası hukuka saygı göstermeyen İsrail'e karşı artan baskının altını çiziyor.

ABD, Çin Yazılımlarını Araçlarda Kullanımını Yasaklamayı Planlıyor ABD, Çin Yazılımlarını Araçlarda Kullanımını Yasaklamayı Planlıyor

UAD'nin kararlarının uygulanması için mantıklı adımın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) başvurmak olduğunu belirten Shad, ancak ABD'nin BMGK'den çıkacak kararları veto etme olasılığını hatırlatıyor. UAD kararları sonrasında Netanyahu'nun iç politik baskı altında kalabileceği ve uluslararası hukukun etkisiyle tutuklama emirleriyle karşılaşabileceği değerlendiriliyor. İsrail'deki siyasi çalkantılar ve yaşanan iç kavgaların, ülkenin uluslararası alandaki durumunu zorlaştırdığı vurgulanıyor.

Editör: Ömer Faruk