Hamas: Biden'ın Ateşkes Teklifine ve BMGK Kararına Bağlıyız Hamas: Biden'ın Ateşkes Teklifine ve BMGK Kararına Bağlıyız

Dnipro kentinin yönetiminden sorumlu olan Dnipropetrovsk Bölge Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Lisak, kente yapılan füze saldırısıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Lisak, Dnipro'ya gerçekleştirilen saldırı sonucunda 6 sivilin hayatını kaybettiğini, aralarında bir bebeğin de bulunduğu 28 kişinin yaralandığını belirtti.

Saldırının, bir alışveriş merkezi, doğumhane ve bazı binalara zarar verdiğini ifade eden Lisak, ayrıca bazı sivil araçların da hasar gördüğünü aktardı.

Şu an enkaz kaldırma çalışmaları ve hasar tespit faaliyetleri devam ediyor."

Anatoliy, soyadını paylaşmak istemeyen 55 yaşındaki biri, sabah saat 07.00 sıralarında evinin yakınındaki doğumhaneye yapılan saldırıyı anlattı.

Anatoliy, şiddetli patlama nedeniyle çevredeki binaların çatılarının, pencerelerinin ve balkonlarının yıkıldığını dile getirerek, evlerdeki birçok eşyanın kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ne zaman başladı?

2014 yılındaki Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından yaşanan anlaşmazlıklar ve gerginlikler, 24 Şubat 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle doruğa ulaştı. Bu süreç, her iki tarafın kaybettiği on binlerce insanın yanı sıra Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine yol açtı. Mayıs ayı sonuna kadar tahmini 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı ülkeyi terk etti. Bu süre zarfında Rusya, 1917'deki Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göç dalgasını yaşadı. Ayrıca, küresel düzeyde gıda kıtlığı sorunu da ortaya çıktı.

2014 Ukrayna Devrimi'ni takiben Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Rus destekli paramiliter grupların, Güneydoğu Ukrayna'nın Donbas bölgesinde Luhansk ve Donetsk oblastlarını ele geçirmesi bölgesel bir çatışmaya sebep oldu Mart 2021'de Rusya, Ukrayna sınırında 190.000'e kadar varan asker ve teçhizat birikimi yapmaya başladı. Ancak, bu birikime rağmen Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme veya saldırma planları, işgalin gerçekleştiği gün öncesine kadar Rus hükûmet yetkilileri tarafından inkar ediliyordu. Şubat 2022'de Rusya, Donbas'ta tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdı. Bir sonraki gün, Rusya Federasyon Konseyi, askerî gücün kullanılmasına onay verdi ve Rus birlikleri her iki bölgeye de girdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme eylemi, 24 Şubat 2022'de Moskova saatiyle 06.00 civarında gerçekleşti. Bu operasyonun amacı, Putin'in "Ukrayna'nın askerlerden ve Nazizm'den arındırılması" olarak açıklanmıştı. Putin'in konuşmasında Ukrayna'nın devlet olarak varlığına karşı çıkılması, yanlış bir şekilde Ukrayna'nın etnik Rus azınlık tarafından zulme uğratıldığı iddiası gibi ifadeler yer aldı. Putin'in konuşmasından kısa bir süre sonra füze ve roket saldırıları başkent Kiev dahil olmak üzere birçok Ukrayna şehrini hedef aldı ve ardından kara saldırıları izledi.[25][26] Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sıkıyönetim ilan etti ve ülkeyi seferberlik durumuna geçirdi. Rus saldırıları, kuzey cephesinden Belarus üzerinden Kiev'e, kuzeydoğu cephesinden Harkiv'e, güney cephesinden Kırım'dan kuzeye ve güneydoğu cephesinden de Luhansk ve Donetsk bölgelerine doğru başlatıldı. Rus ilerleyişi Mart ayında Kiev'e doğru durdu ve Nisan ayına kadar kuzey cephesinden geri çekildi. Mart ayında Güney ve Mayıs ayında Güneydoğu'da Rusya, Herson'u ele geçirdi ve kuşatmanın ardından Mariupol'u Mayıs ayında kontrolü altına aldı. 19 Nisan'da Rusya, Donbas bölgesinde yeni bir saldırı başlattı ve Luhansk Oblastı Rus kuvvetleri tarafından 3 Temmuz'a kadar tamamen ele geçirildi. Rus kuvvetleri, cephe hattından uzak hem askerî hem de sivil hedefleri bombalamaya devam etti. Ukrayna kuvvetleri, Ağustos'ta güneyde ve Eylül'de kuzeydoğuda karşı saldırılar başlattı. Bu sürecin ardından Rusya, kısmen işgal altındaki güneydoğu Ukrayna'nın ilhakını duyurdu.

Uluslararası alanda, işgal geniş çapta kınandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, işgali kınamış ve Rus güçlerinin tamamen çekilmesini talep etmiştir. Uluslararası Adalet Divanı, Rusya'ya askerî operasyonları askıya almasını emretti ve Avrupa Konseyi Rusya'yı üyelikten çıkardı. Birçok ülke Ukrayna'ya insani yardım sağlarken, Rusya ve müttefiki Belarus'a yaptırım uygulandı. Bu geniş çaplı yaptırımlar, Rusya ekonomisi başta olmak üzere dünya ekonomisini etkiledi. Dünya çapında, işgale karşı protestolar düzenlendi. Rusya'da ise bu protestolar, kitlesel tutuklamalar ve artan medya sansürü ile bastırılmaya çalışıldı. Ayrıca, işgale yanıt olarak 1000'den fazla şirket Rusya ve Belarus'tan çekildi. Uluslararası Ceza

Editör: Ömer Faruk