Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Gazze'deki soykırım iddiasına dair başvurusunu kabul etti. İsrail'in 7 Ekim'den sonra Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarının sivil can kaybına, altyapı yıkımına ve nüfusun yerinden edilmesine neden olduğunu belirten UAD Başkanı ABD'li Yargıç Joan Donoghue, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasını makul seviyede ispatladığına hükmetti.

Slovakya Başbakanı Fico Suikaste Uğradı, Sağlık Durumu Ciddi Slovakya Başbakanı Fico Suikaste Uğradı, Sağlık Durumu Ciddi

UAD, İsrail'e karşı alınan ihtiyati tedbir kararı kapsamında, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurmaya, sivillere yönelik öldürme, saldırı ve yıkım eylemlerinden kaçınmaya ve soykırımı önlemek için gerekli tedbirleri almaya karar verdi.

İsrail'in soykırımın delillerini muhafaza etmesi gerektiğine hükmeden UAD, ayrıca İsrail'e, alınan tedbir kararlarına ilişkin bir rapor sunma zorunluluğunu getirdi. İsrail hükümeti, bu raporu 1 ay içinde UAD'ye sunmakla yükümlü.

İsrail Yüksek Mahkemesi eski Başkanı Aharon Barak, alınan tedbir kararlarının aleyhine oy kullandı.

UAD, İsrail'in soykırım suçuyla yargılanması için Güney Afrika'nın açtığı davayı kabul etmesiyle birlikte, uluslararası hukuk alanında önemli bir gelişmeye imza atmış oldu.