Türkiye'nin çukur terörünün izlerini silmek için yürüttüğü çalışmalar bir yıl daha izlenecek. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bu alan, Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturum'da Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne eklenme önerisi oy çokluğuyla reddedildi. Türkiye'nin bu konudaki gelişmeleri bir yıl boyunca izlenecek.
Özellikle Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan hendek/çukur terörü ve buna bağlı operasyonlar UNESCO tarafından yakından takip edilmişti. UNESCO'nun hazırladığı taslak raporda, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınması talep edilmişti. Ancak bu öneri, Umman, Mısır, Katar, Nijerya, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Japonya, Hindistan, Meksika, Saint Vincent ve Grenadinler, Arjantin, Mali, Zambiya, Tayland, Suudi Arabistan ve Etiyopya'nın karşı oylarıyla kabul edilmedi.
Diyarbakır Surları, son üç yılda uzman ekipler tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla eski ihtişamına kavuşmak için restore ediliyor. Restorasyon çalışmaları sonucunda şu ana kadar 98 burçtan 70'i tamamlanmış durumda. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, bu restorasyon sürecini Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyonu olarak nitelendirdi. Restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla Diyarbakır Surları hem ayakta kalacak hem de içerisinde yaşam olacak bir turistik cazibe merkezi haline gelecek.