Çalıştayın amacı, mesleki ve teknik öğretimin önemine vurgu yapmak, mevcut durumu tespit etmek, mesleki eğitimi geliştirmek için fikir ve öneriler sunmak, yenilikçi çözümler üretmek ve Yalova'da 21. yüzyıl ölçeğinde mesleki ve teknik eğitimi istihdam öncelikli sürdürülebilir hale getirmekti.
İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, açılış konuşmasında Yalova'nın eğitim, tarım, turizm, ve sanayi kenti olması nedeniyle mesleki eğitimin geçmişini ve bugününü konuşarak geleceğe dair planlamalar yapma gerekliliğine vurgu yaptı. Akmeşe, eğitim, üretim ve istihdamın birbirini besleyen unsurlar olduğunu belirterek okul-sektör işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ise çalıştayda, terörle mücadelede hayatını kaybeden 9 şehidi anarak başladı. Karagöz, ülkenin savunma kabiliyetini artırmak, mazlumun yanında durmak, güçlü olabilmek için eğitimde güçlü bir temel oluşturmanın önemine vurgu yaptı. Mesleki ve teknik eğitimde Türkiye genelinde 1 milyon 600 bin öğrenciye, 130 binin üzerinde öğretmenle 53 meslek alanında ve 114 meslek dalında hizmet verdiklerini belirtti.
Yalova Valisi Hülya Kaya ise çalıştayın kent için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yerel iş gücünün sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmamasının sektörde sorunlara yol açtığını ifade etti. Kaya, Yalova'da gemi inşaatı ve ön imalatında kalifiye elemana duyulan ihtiyaca da dikkat çekti.
Çalıştay, açılış konuşmalarının ardından farklı oturumlarla devam etti.