Volkswagen Grubu'nun lüks segmentte yer alan bazı markalarının araçları, ABD gümrüklerinde Çin'in Sincan bölgesiyle bağlantılı yasaklı bir parça sebebiyle alı konuldu.

Ana şirket Volkswagen'in bir tedarikçisinin, Çin menşeli bir alt bileşenin araçlarda zorla çalıştırma yasalarını ihlal ettiğinin tespit edilmesinin ardından, binlerce Porsche, Bentley ve Audi otomobil ABD limanlarında el konuldu.

ABD, 2021'de kabul edilen Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası çerçevesinde, batı Sincan bölgesinde ve diğer Çin bölgelerinde zorla çalıştırılarak üretilen ürünlerin ithalatını yasaklamıştı.

Yetkililer, söz konusu parçanın Sincan'da üretilip üretilmediğini doğrulamadı. Ancak bilgi sahibi kişilere göre, sorun yaklaşık olarak 1000 Porsche spor otomobil ve yüzlerce Bentley ile binlerce Audi aracı etkiliyor.

TESLİMATLAR MART SONUNA ERTELENDİ
İki bilgi sahibine göre, otomobil üreticisi, batı Çin'den geldiği tespit edilen bir elektronik bileşeni değiştirdiği için araç teslimatlarını Mart sonuna kadar erteledi.

Bu kişiler, Volkswagen'in dolaylı bir tedarikçiden temin edilen parçanın menşepten haberdar olmadığını, tedarikçinin kendilerini konu hakkında bilgilendirinceye kadar bu durumdan haberdar olmadığını ifade ettiler. Volkswagen'in parçanın menşepten haberdar olur olmaz ABD makamlarını bilgilendirdiği de belirtildi.

Volkswagen, yaptığı açıklamada, insan hakları ihlalleri iddialarını, zorla çalıştırma iddiaları da dahil olmak üzere, hem şirket içinde hem de tedarik zincirinde ciddiye aldığını belirtti.

Şirketin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Alt tedarikçilerimizden biriyle ilgili iddiaları öğrendikten sonra, konuyu araştırmaya başladık. Gerçekleri açıklığa kavuşturacak ve ardından uygun adımları atacağız. Soruşturmalarımız ciddi ihlalleri doğrularsa, tedarikçi ilişkisinin sona erdirilmesi de dahil olabilir."

Ankara’da Simit Fiyatlarına Zam: 15 Liraya Yükseldi Ankara’da Simit Fiyatlarına Zam: 15 Liraya Yükseldi

BM: İNSANLIĞA KARŞI SUÇ TEŞKİL EDEBİLİR
Çin'deki zorla çalıştırma iddiaları, Sincan'ın başkenti Urumçi'de ortak sahip oldukları bir tesisten dolayı hem insan hakları grupları hem de artan yatırımcı baskısıyla karşı karşıya olan Volkswagen için son derece hassas bir konu.

Alman otomobil şirketi, bugün yaptığı açıklamada, Alman medyasında yeni zorla çalıştırma iddialarının yayınlanmasının ardından Çinli ortak girişim ortağı SAIC ile Sincan bölgesindeki "işin gelecekteki yönünü" tartışacağını belirtti.

Çinli yetkililer, bölgedeki çalışma programlarının istihdama katkı sağladığını savunurken, BM'nin en üst düzey insan hakları organı, Çin'in eylemlerinin insanlığa karşı suç olabileceğini belirtti.

Editör: Ömer Faruk