Afganistan İslam Emirliği Ekonomik İşler Dairesi Başkanlığı'nda yapılan toplantıda sanayi sektörünün sorunları ele alındı.
Marmarin Sarayı'nda gerçekleşen toplantıya; Maliye, İçişleri, Sanayi ve Ticaret, Ekonomi bakanlıklarının yanı sıra İstihbarat Genel Müdürlüğü gibi kilit kurumlar ile özel sektör temsilcileri katıldı.
Afganistan'daki sanayi sektörünün canlandırılması ve sanayicilerin desteklenmesi konusunun ele alındığı toplantıda; yurt içi sanayi ortamını güçlendirmek için önemli kararlar alındı.
Alınan kararlardan bazıları şöyle:
-Afganistan Sanayi ve Maden Odası, yerli ürünleri Tarife Komitesi'ne resmi olarak sunma görevini üstlenecek.
-Yerli üretim göz önüne alındığında kalite, miktar ve fiyatlandırma konusunda titiz bir değerlendirmenin ardından, İstihbarat Genel Müdürlüğü, Afganistan Gıda ve İlaç Kurumu ve Afganistan Ulusal Standart Kurumundan temsilcilerin yer aldığı Tarife Komitesi, piyasaya yeterli arzı sağlamak için ithalat tarifelerini ayarlayacak.
-Afganistan İslam Emirliği Kabinesi başta olmak üzere tüm devlet kurumları satın alma süreçlerinde yerli ürünlere öncelik verme zorunda olacak. Bu taahhüt, yerli ürün kalitesinin yabancı emsallerinin yüzde 10 ila 15 gerisinde kalabileceği durumlarda bile geçerli olacak. Devlet kurumlarına, yerli ürünlerin kapsamlı listelerini tutmaları ve satın alma sırasında buna göre teklif almaları yönünde talimat verilecek.
-Sanayici ve yatırımcıların güvenlik kaygılarının giderilmesi ve etkin koordinasyonun sağlanması amacıyla 3 gün içinde İçişleri, Maliye, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile İstihbarat Genel Müdürlüğü'nün, Afganistan Ticaret ve Yatırım ile Sanayi ve Maden Odaları ise Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı Ofisine yetkili temsilciler atayacak.
-Sahtecilikle mücadele tedbirleri kapsamında ürün adları ve markaların Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı Ofisine iletilmesi konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı önemli bir rol üstlenecektir.
-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yönetimindeki Tarife Komitesi, Ticaret ve Yatırım Odaları ile Sanayi ve Maden Odaları arasında fatura uygulamasıyla ilgili mevcut zorlukları kapsamlı bir şekilde araştıracak.
-Nihai olarak elde edilen tüm bilgi, bulgu ve öneriler Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı Ofisi'ne sunulacak. (İLKHA)