PEN Amerika yazarlar derneğinin Los Angeles şubesinin düzenlediği etkinlikte, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Etkinlikte İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden yazar ve şairlerin isimleri megafonla okundu. Ancak, Filistinli-ABD'li yazar Randa Jarrar ve Gazze Savaşına Karşı Yazarlar (WAWOG) platformundan diğer eylemciler, PEN'in 'bir Siyonisti davet ettiğini' öne sürerek protesto gerçekleştirdi.

Şehit Yahya Sinvar’ın Vasiyeti: “Direnişten Vazgeçmeyin” Şehit Yahya Sinvar’ın Vasiyeti: “Direnişten Vazgeçmeyin”

Eylemcilerden Jarrar, isimleri okunduğu sırada protestosunu sürdürdü ve güvenlik görevlileri tarafından sandalyesiyle birlikte zorla etkinlik alanından çıkarıldı. Olay esnasında Jarrar'ın, İsrail'in hava saldırısında ölen gazeteci ve yazar Yousef Dawas'ın adını anarak tepki gösterdiği duyuldu.

Protestonun ardından Jarrar, Publishers Lunch'a yaptığı açıklamada, PEN'in Gazze'deki yazara yardım etme konusundaki sessizliğini eleştirdi ve WAWOG üyelerinin sadece son 100 günde İsrail'in hava saldırılarında ölen 13 yazarın isimlerini okuyarak etkinliği protesto ettiklerini belirtti.

PEN Amerika ise olaya ilişkin yayınladığı açıklamada, altı kişilik bir grup tarafından gerçekleştirilen protestoyu, bir Filistinli yazarın etkinlikten çıkarılmasıyla sonuçlanmasından duydukları üzüntüyü dile getirdi. PEN Amerika, ifade özgürlüğünü savunduklarını belirterek, protestonun yapıldığı sırada bir kişinin ayrılmayı reddetmesi üzerine çıkan olaya üzüldüklerini açıkladı.

Editör: Ömer Faruk