Gündem

Antalya Havalimanı'nda Çevre Dostu Kapasite Artışı: Yatırımlar Devreye Alındı

40 kilometrelik boru hattı ile yıllık 60 bin tanker trafikten çekilecek Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nın genişletme projesi kapsamında devreye alınan 40 km uzunluğundaki boru hattının, çevre kirliliğini önleyerek yılda 60 bin tankerin karayolu trafiğinden çekilmesine olanak sağladığını açıkladı.

Abone Ol

Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nın Kapasite Artırımına Yönelik İlave Yatırımlar çerçevesinde önemli bir adımın atıldığını duyurdu. Havalimanında bulunan uçak yakıtı depolarının bağlantılarının tamamlanmasıyla hizmete giren 40 kilometrelik boru hattının, Deniz Limanı ile Antalya Havalimanı arasındaki taşıma yapan yılda yaklaşık 60 bin tankerin karayolu trafiğinden çekilmesine imkan tanıdığını belirtti.

Yazılı açıklamada, 2022 öncesi durumunda Antalya Havalimanı'nın iki paralel pist, taksi yolları, 108 uçak park yeri ve toplam 35 milyon yolcu/yıl kapasiteli iç-dış hat terminalleri ile mütemmimlerine sahip olduğu ifade edildi. Ocak 2022'de başlayan genişletme projesinin 2025'e kadar devam edeceği ve toplamda üç fazda tamamlanacağı vurgulandı. Proje kapsamında 800 milyon Euroluk yatırım yapılarak, yolcu kapasitesinin 82 milyona çıkarılması, terminallerin genişletilmesi, yeni tesislerin inşası, ve hizmete sunulacak alanlar detaylandırıldı.

Uraloğlu, yatırımın 25 yıl süreyle işletme hakkı verdiğini ve herhangi bir yolcu garantisinin olmadığını belirterek, "Bu yatırım ile iç ve dış hatlar terminallerinin büyütülmesi, Devlet Konuk Evi, VIP Terminali, CIP Terminali, Genel Havacılık Terminali, uçak hangarları, kargo terminali, katlı otopark, DHMİ Hizmet Binası, DHMİ Lojmanlar, cami ile bunlara ait alt ve üst yapılar ile apron ve taksi yolları sözleşmede belirtilen tarihe kadar bitirilerek hizmete alınacak” dedi.

Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik yapılan ilave yatırımlar kapsamında, uçak yakıtı depolarının bağlantıları tamamlanarak havalimanına hizmet verecek boru hattının devreye alındığına dikkat çeken Uraloğlu, "Bu sayede uçak yakıtı olan Jet A1 yakıtı Antalya Deniz Terminalinde bulunan akaryakıt depolarından, 40 kilometre boru hattı aracılığıyla havalimanımıza transferi gerçekleştirilecek" açıklamasında bulundu. Bu uygulamanın şehir trafiğini rahatlatarak karayolu güvenliğini artıracağına ve çevre kirliliğini azaltacağına vurgu yaptı.

Ayrıca, inşaat çalışmalarının bölgenin ulaşım ve turizmini etkilememesi için havalimanı operasyonuna kapatılmadan, ulusal ve uluslararası mevzuatlarda belirtilen gerekli inşai önlemlerin alındığını da belirtti.