İskelet sistemi, vücuda dayanıklılık ve direnç sağlayan kemiklerden oluşur. Bu sistem içinde yer alan omurga kemikleri, bir omurganın diğerinin üzerine kayması durumuna 'Spondilolistezis' veya halk arasındaki adıyla 'bel kayması' denir. Bel kayması, spinal kanalı daraltarak sinirlere baskı yapabilir ve çeşitli nörolojik semptomlara neden olabilir. Op. Dr. Kerem Bıkmaz, bu durumun belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında şu önemli bilgileri paylaşıyor:
- Bel kaymasının sebepleri arasında doğuştan gelen durumlar, düşmeler, kazalar veya ağır doğumlar bulunabilir.
- Genellikle bel omurlarında meydana gelen bel kayması, gençlerde doğuştan, 40 yaş üzerinde ise travma veya kemik erimesi sonucu ortaya çıkabilir.
- Bayanlarda menopoz sonrası ve erkeklerde kemik erimesi sonrası bel kayması aktifleşebilir ve semptomlar gösterebilir.
- Bel kaymasının belirtileri arasında her iki bacakta ağrı, uyuşukluk, yanma hissi, hissizlik, adale gerginliği, güçsüzlük, bel eğiminde artış, yürümede aksaklık ve gece krampı bulunabilir.
- Bel kayması tanısı konulduktan sonra, hareketli olup olmadığına bakılarak uygun tedavi yöntemi belirlenir. Hareketsiz bel kayması genellikle müdahale gerektirmez, ancak hareketli ise ameliyat kaçınılmaz olabilir."
Bu önemli konu hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Kerem Bıkmaz'ın önerilerine kulak vermek önemlidir.
Editör: Ömer Faruk