Detay: Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, boyun kitlesi konusunda açıklamalarda bulundu. Boyun kitlesi, genellikle ön ve yan taraflarda ortaya çıkan şişlikleri ifade eder. Sezen, kitlenin oluşum süresinin önemli olduğunu vurgulayarak, kısa sürede oluşan kitlelerin genellikle enfeksiyona bağlı olduğunu, ancak uzun süreli kitlelerin incelenmesi gerektiğini belirtti.

Ağrısız kitlere dikkat çeken Sezen, enfeksiyon belirtileri taşıyan kitlelerin genellikle antibiyotikle tedavi edilebileceğini ifade etti. Ancak sert, ağrısız ve hareket ettirilmesi zor kitlenin daha detaylı incelenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle 40 yaş üstündeki hastalarda, kitlenin uzun süreli varlığı durumunda çeşitli tetkiklerin yapılması gerektiğini belirtti.

Lenfoma riskine de değinen Sezen, 0-14 yaş arasındaki hastalarda lenfoma riskinin daha yüksek olduğunu ancak genel olarak lenfoma vakalarının nadir olduğunu ifade etti. Hasta yaşının tedavi sürecinde önem taşıdığını belirten Sezen, hastaların boyun kitlelerini fark etmeleri durumunda endişelenmemelerini, ancak bir KBB uzmanına başvurmalarını önerdi.

Ankara’da Simit Fiyatlarına Zam: 15 Liraya Yükseldi Ankara’da Simit Fiyatlarına Zam: 15 Liraya Yükseldi

Boyun kitlesi tanısı için yapılması gereken muayeneleri detaylandıran Sezen, ultrason, MR, MR anjiyografi gibi görüntüleme yöntemlerinin yanı sıra ince iğne aspirasyon biyopsisi gibi tetkiklerin kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, şah damarı tümörlerine dikkat çeken Sezen, bu tür tümörlerin zorlu bir ameliyat gerektirebileceğini ve cerrahinin tecrübeli bir KBB cerrahı tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Editör: Ömer Faruk