"CUMA" NE DEMEKTİR?

Cuma kelimesi, dilimizde "cum'a" (cumu'a, cuma'a) şeklinde telaffuz edilir ve "toplamak, bir araya getirmek" anlamına gelen "cem'" kökünden türetilmiş bir isimdir. Cuma günü adını, bilhassa toplantı günü olmasından alır. Cuma Suresi'nde, cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen namaza gidilmesi ve alışverişi bırakılması gerektiği belirtilir, bu da günün toplantı günü olduğuna işaret eder.

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI HAKKINDA AYET-İ KERİMELER

"Cuma" adı verilen surede şöyle denir: "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfunu isteyip-arayın. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz. Onlar bir ticaret veya bir oyun eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona koştular ve seni ayakta bıraktılar. De ki: 'Allah'ın yanında bulunan, eğlence ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.'" (Cuma Suresi, 9-11)

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER:

  1. EN HAYIRLI GÜN: "Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı." (Müslim, Cuma 17, 18)

  2. İKİ CUMA ARASINDAKİ GÜNAHLAR AFFEDİLİR: "Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur." (Müslim, Tahâret 16)

CUMA GÜNÜ NE YAPILMALI?

Cuma günü, özel bir ibadet günüdür ve bazı tavsiyeler şunlardır:

  • Cuma günü boy abdesti alınarak temizlenmeli, güzel kokular sürülmeli ve camiye gitmelidir.
  • Cuma namazının başlamasına kadar sessiz ve dikkatli bir şekilde camide beklenmeli, araya giren işlerden kaçınılmalıdır.
  • Cuma namazı, erken saatlerde kılınmalıdır, bu şekilde daha büyük sevap kazanılır.
  • Cuma hutbesi sessizce ve dikkatle dinlenmelidir, çakıl taşlarıyla oynamak gibi boş ve anlamsız işlerden kaçınılmalıdır.

CUMA GÜNÜ DUALARIN KABUL EDİLDİĞİ VAKİT

Cuma gününde, namaz kılındıktan sonra, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içinde dua etmek, duaların kabul edildiği özel bir zamandır. Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “O vakit, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir.” (Müslim, Cuma, 16)

CUMA GÜNÜ OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN SURE

Cuma günü, Kehf Suresi'nin okunması özellikle tavsiye edilir. Kehf Suresi, azameti gökyüzünden yer arasına kadar olan mesafeyi doldurmuş ve yetmişbin melek tarafından desteklenmiş bir suredir. Cuma günü Kehf Suresi okuyan kimseye, o cumadan öteki cumaya kadar bu sure ile mağfiret edilir, üstelik üç gün daha fazla sevap kazanılır. Ayrıca, bu surenin okuyan kişiye semaya ulaşan bir nur verdiği ve Deccal'in fitnesinden koruduğuna inanılır. Geceleri yatarken, Kehf Suresi'nin son beş ayetini okuyan kişiye korunma sağlanır ve uyandığı zaman istediği zaman dua edebilir. (Suyuti)

CUMA GÜNÜ ÇOKCA SALÂT Ü SELÂM GETİRİN

Cuma günü, Peygamber Efendimiz'e bolca salât ü selâm getirilmesi tavsiye edilir. Bu mübarek gün vesilesiyle yapılan salavatlar, Resûlullah'a arz edilir ve o da karşılığında müminlere rahmet ve mağfiret talebinde bulunur. Cuma günü salât ü selâm getirenlerin günahları affedilir ve sevapları artar. Cuma günü, meleklerin hazır ve şahit olduğu özel bir gündür. (Ebû Dâvûd, Salât 201, Vitir 26)

Şehit Selahaddin Ürük, Şehadetinin Yıldönümünde Anılıyor Şehit Selahaddin Ürük, Şehadetinin Yıldönümünde Anılıyor

Unutmayın ki Cuma günü, kutsal ve mübarek bir gün olarak İslam'da özel bir yeri vardır. Bu günü ibadetlerle ve dualarla değerlendirerek manevi kazanımlar elde etmek mümkündür. Cuma gününün önemini anlamak ve bu güne özel ibadet ve dualarla taçlandırmak, müminler için büyük bir fırsattır. Dua ederken kalp samimiyeti ve Allah'a yönelme içtenliği ile yapıldığında kabul edilme ihtimali daha yüksektir. Cuma günü yapılan ibadet ve duaların, manevi bir huzur ve bereket getirmesi temennisiyle, müminlerin Cuma günlerini en iyi şekilde değerlendirmesini dilerim.

Cuma Günü Duaları
Cuma günü hangi dualar okunur? Cuma günü duaların kabul olduğu saat ne zamandır? Cuma günü okunacak dualardan bazıları.
Ebû Hüreyre’den radıyallahu anh rivayet olunduğuna göre Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki:

“Cuma gününde bir saat vardır. Allah’ın kullarından bir müslim namazda iken Allah Teâlâ’dan niyaz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir.” Böyle buyurduktan sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu. (bk. Nevevî, el-Ezkâr, 80; Buhârî, Deavât, 61)

CUMA GÜNÜNDE DUA
Cuma gününün içindeki saat, küçük parmağına nisbetle parmağın ulak ucu ne kadar ise güne nisbetle o kadar az bir müddettir ki o saat içinde her halde duâ müstecâb olur demektir.

Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Hazretleri:

«İnne yevmel cumüati yevmü îdin ve zikrin.»

“Cuma günü, ibâdet ve ezkâr ile müminlerin kalbi mesrur olacak bir bayram günüdür” buyurmuşlardır. (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2519)

“Size bir sûre haber vereyim mi ki azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmişbin melek teşyî’ etmiştir? O sûre Kehf süresidir. Kim cuma günü bu sûreyi okursa Allah onu ötek cumaya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır.

Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2862)

“Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl.” (Tirmizî, Ticâret, 41)

Hadîsin şerhinde deniliyor ki bu günün evvelinde bir ihtiyacını tedarik etmek, nikâh akdetmek ve bunun gibi mühim işler sünnettir.

“Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rekat namaz kılıp Fâtiha’dan sonra onbeş defa Zilzâl sûresini okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azâbından ve kıyamet korkularından emin kılar.” (Ali el-Müttakî, no: 21356)

CUMA GÜNÜNDE DUALARIN KABUL OLDUĞU SAAT
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz:

“Şu duâ ile cuma günü herhangi bir saatte duâ edilirse sahibine muhakkak icabet olunur.”

Cuma Günü Okunacak Dua Arapça:

Cuma Günü Okunacak Dua Türkçe Okunuşu:
«Lâ ilâhe illâ ente yâ hannân, yâ mennân, yâ bedîas-semâvâti vel ardi yâ zel celâli vel ikrâm.»

Cuma Günü Okunacak Dua Anlamı:
“Sen’den başka hiçbir ilâh yoktur. Ey Hannân, ey Mennân, ey gökleri ve yeri en güzel şekilde yaratan, ey Celâl ve ikrâm sâhibi!” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 7450)

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz:

“Cuma gününde bir saat vardır, mü’min bir kul namazda duâ ederken Allah’dan bir şey ister ve o saate denk gelirse, Allah muhakkak ona icabet eder” dedi. Ashab-ı kiram:

“Bu saat hangi saattir yâ Rasûlallah” dediklerinde:

“İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir.” buyurdular. (Tirmizî, Cuma, 2; Ali el-Müttakî, no: 21316)

CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNACAK DUA
Cuma namazından sonra daha oturduğu yerden kalkmadan yüz defa:

«Sübhânallâhi ve bihamdihî, sübhânallâhil azîm ve bihamdihî estağfirullah.»

“Allah’ı hamdiyle tesbih ederim. Azîm olan yüce Allah’ı hamd ile tesbîh ederim. Allah’tan beni affetmesini isterim.” diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmidörtbin günâhını Allah mağfiret eder.” (Ali el-Müttakî, no: 21321)

Editör: Ömer Faruk