Gündem

Diyanet-Sen Adıyaman Şube Başkanı Çil: Bir Müslümanın öğreneceği ilk şey Kur'an olmalı

Bu yıl teması "Cami ve Kitap" olan "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nedeniyle açıklama yapan Diyanet-Sen Adıyaman Şube Başkanı Emin Çil, Müslümanın öğrenmesi ve okuması gereken ilk kitabın Kur'an-ı Kerim olması gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Diyanet-Sen Adıyaman Şube Başkanı Çil, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, din görevlilerinin ve camilerin toplumdaki yeri ve önemine dikkat çekmek, onların gerçek işlevini ortaya koymak, sıkıntılarını dile getirmek ve çözüm önerileri sunmak, camilerin daha işlevsel hale gelmesini sağlamak gibi amaçlar doğrultusunda 1-7 Ekim tarihleri arasında 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' kutlandığını dile getirdi.

'Dinin iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve sünnettir'

İslam dininin temel kaynaklarının amacının Allah'ın rızasına kavuşmak olduğuna değinen Çil, 'Her yıl yeni bir temayla kutlanan 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' bu yıl 'Cami ve Kitap' teması ile kutlanacak. Bir Müslümanın öğreneceği ilk şeyin Kur'an olması gerekir. İlmini hangi alanda yaparsa yapsın, hangi sahanın mütehassısı olursa olsun Müslümanlar için bu gerçek değişmez. İslam'ın ilme ve öğrenmeye verdiği değer, dinin iki temel kaynağı olan Kur'an ve Sünnet'in naslarında yeterince temellendirilmiş bulunmaktadır. Kur'an-ı öğrenen kişinin gayesi Allah'ın rızasına ulaşmak, Kur'an'ın ahkamı, adabı ve ahlakı ile amel etmek olunca, bu faziletlerin ve hayırların en büyüğü sayılır.' ifadelerini kullandı.

'Sözlerin en hayırlısı Allah'ın sözü'

Çil, din hizmetinin önemine değinerek, 'Sözlerin en hayırlısı Allah'ın sözü olduğuna göre, peygamberlerden sonra insanların en hayırlısının Kur'an'ı öğrenen ve öğretenler olması tabiîdir. Yürüyen Kur'an olan Peygamber Efendimiz hem meslek olarak hem de insan olarak başta din görevlileri olmak üzere tüm insanların rehberidir. Her davranış ve sözlerini rehber edindiğimiz Peygamber Efendimizin irşat metodu da bizler için örnektir. Diyanet İşleri Başkanlığımız toplumumun din hizmeti ve irşat görevini karşılamaktadır. Bir yandan, başta Kur'an Kursları vasıtasıyla yaygın din eğitimi faaliyetleri yürütülmeye çalışılırken, diğer yandan, cami içi ve dışı din hizmetleri gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bunun yanı sıra, ailede din eğitimi faaliyetlerini desteklemek amacıyla, yetişkin bayanlara yönelik olarak devam ettirilen Kur'an Kursları ile il ve ilçe müftülükleri bünyesinde ailelerin dini konulardaki ihtiyaçlarına cevap vermek üzere aile ve irşat ve rehberlik büroları faaliyet göstermektedir. Söz konusu faaliyetler müftü, vaiz, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyımlarımız tarafından yerine getirilmektedir.' dedi.

'Din görevlilerinin hizmet alanı yalnızca camiler değil'

Din hizmetlilerinin, hayatın her alanında yer aldıklarına değinen Çil, 'Bunun yanında din görevlileri doğum, sünnet, nişan, nikah, düğün, yeni doğan çocuklara isim koyma, asker uğurlama ve benzeri gibi mutlu günlerde hem de kötü günde hastalık, ölüm ve cenaze işlemleri vb. insanların yanında olmaktadırlar. Yani din görevlilerinin hizmet alanı yalnızca camiler değil hastaneler, cezaevleri, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, huzurevlerini de ve benzeri kapsamaktadır. Bu vesileyle, ülkemizde metropol şehrinden mezrasına, ilinden ilçesine, yeryüzünün en uzak noktasında görev yapan din gönüllüsü kardeşlerimize kadar mescit ve camilerde din hizmetlerinin en güzel şekilde yapılması için fedakarca çalışan, topluma rehberlik ve önderlik eden, ilmi, irfanı ve yaşantısıyla örnek olan, mihrabın, minberin ve kürsünün hakkını veren bütün din görevlilerimizin 'Camiler ve Din Görevlileri Haftasını' tebrik eder, ebediyete irtihal edenlere Cenab-ı Hak'tan rahmet niyaz ederiz.' şeklinde konuştu. (İLKHA)