Endonezya'nın Java Adası'nda bulunan ülkenin en aktif yanardağı Merapi, şiddetli bir patlamayla sarsıldı. Endonezya Jeolojik Afet Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi yöneticisi Agus Budi Santoso, patlamanın etkisiyle yanardağın eteklerinde 2 kilometrelik bir alana yayılan taş ve lav akıntısının oluştuğunu belirtti. Patlama sonucunda can kaybı yaşanmazken, sıcak kül ve gaz bulutunun bazı kasabalarda gökyüzünü kapladığı bildirildi.

Bu olayın yanı sıra, Endonezya'nın Yanardağ Bilimi ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nın 700 metre yüksekliğe kül püskürterek patladığı ve bölgedeki 6 bin 500 kişinin sığınaklara akın ettiği ifade edildi.

Hizbullah'ın Roketleri Demir Kubbe'yi Deliyor: Kuzeye Fırlatılan Roketler İsabet Etti Hizbullah'ın Roketleri Demir Kubbe'yi Deliyor: Kuzeye Fırlatılan Roketler İsabet Etti

Ayrıca, Java Adası'nın doğusundaki Semeru Yanardağı'nın lav nehirlerine ve Halmahera Adası'ndaki Ibu Yanardağı'nın 1300 metre yüksekliğe kül püskürtmesine dair bilgiler de paylaşıldı. Bu durum, yetkilileri tahliyelere başlatmaya çağırdı.

Endonezya'daki en aktif yanardağ olan Merapi'nin çevresinde yaşayan çeyrek milyon insan için yerel yetkililer, yanardağ kraterinden en az 7 kilometre uzak durma uyarısında bulundu. Endonezya, dünyanın en fazla sismik hareket ve volkanik patlama görülen bölgelerinden biri olan Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alıyor ve 120'den fazla aktif yanardağa ev sahipliği yapıyor.

Editör: Ömer Faruk