Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanların yaşlanma sürecini inceledi ve önemli tespitlerde bulundu. Kronolojik, biyolojik ve psikolojik yaşlanma olmak üzere üç farklı yaşlanma türü olduğunu açıklayan Tarhan, psikolojik yaşlanmanın kişinin kendini ruhsal olarak yaşlı hissetme durumu olduğunu vurguladı.

Tarhan'a göre, sağlıklı ve güvenli bir yaşlanma süreci geçirmek, psikolojik olarak erken yaşlanmayı önlemekle ilgilidir. Beyni devlete, vücudu ise hükümete benzeterek, beyin sağlığının diğer organların işleyişini etkilediğini örnekleyen Tarhan, yaşam felsefesinin yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Kişinin bedenine, paraya veya şöhrete yaptığı yatırımların yaşlanma sürecinde nasıl bir etki yarattığını açıklayan Tarhan, sağlıklı yaşlanmanın temellerinin çocuklukta atıldığını ve bu sürecin yaşlanma psikolojisi olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.

Tarhan, bilimin insan beyninin yaşlanmasıyla ruhsal yaşlanma arasında bir ilişki olduğunu gösterdiğini aktardı. Sağlıklı yaşlanmanın, kişinin yaşam felsefesiyle yakından ilişkili olduğunu ve sağlıklı bir yaşlılık için kişinin kendisiyle barışık, mutlu ve üretken olması gerektiğini ifade etti.

Kulak Sağlığına Dikkat: Zarar Verebilecek 7 Etken Kulak Sağlığına Dikkat: Zarar Verebilecek 7 Etken

Tarhan'ın tespitlerine göre, faydalı olmak ve başkalarına yardım etmekten keyif almak, sağlıklı yaşlanmanın önemli göstergelerinden biridir. Yaşlanma sürecinde bazı bedensel yetilerin azalmasına rağmen, bilgelik ve ağırbaşlılığın arttığını belirten Tarhan, büyük işlerin zihinsel güçlerle yapıldığını vurguladı. Akıl keskinliğinin, bedensel güçten daha önemli olduğunu ve bu nedenle sağlıklı psikolojik yaşlanmanın bilgelikle yakından ilişkili olduğunu belirtti.