Gündem

Gıda alışverişinde etiket okuma alışkanlığının topluma faydası var mı?

Gıda alışverişi ve etiket okuma alışkanlığı ile ilgili konuşan Gıda Mühendisi Fethullah Özsoy, etiket okuma alışkanlığı ile bütçe ne olursa olsun, gıdaların raf ömrü açısından tüketim alışkanlığı ile en uygun ve kaliteli olanı seçebileceği, israfı azaltıp bütçeye katkı sağlayacağını belirtti.

Abone Ol

Türkiye genelinde hane halkının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek pay gıda ürünlerindedir. Gıda ürünlerine ayrılan bütçe de her ay artmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre etiket okuma alışkanlığıyla sağlıklı beslenmek için uygun ürünler seçilebilir ve alerjik reaksiyon riskini de azaltılabilir.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Gıda Mühendisi Fethullah Özsoy, indirimli ve kampanyalı dönemlerde gıda alışverişi yaparken çok dikkatli olmak gerektiğini belirtti.

Beslenme bizim için ne kadar önemliyse besin maddelerini tedarik etmede de dikkat etmemiz gereken önemli unsurlar olduğunu belirten Özsoy, 'Bu konuda toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Alışveriş yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli unsur ambalaj ve muhafaza edilen gıdanın üzerindeki etikete dikkat etmemiz gerekiyor.' dedi.

'Etiketin üzerindeki bilgilere dikkat edilmesi gerekiyor'

Gıda Mühendisi Fethullah Özsoy

Özsoy, 'Ambalaj, market ve pazarlarda aynı ürünün dökme dediğimiz ambalajlı gramajlarda tüketime hazır olarak sunulan farklı şekillerdir. Marketlerde 100-500 gram şeklinde sunulan ürünler pazar yerlerinde açık olarak dökme şeklinde tercih edilen oranda almamızı kolaylaştırılan sunum şekilleridir. Tercih yaparken sağlığımızı daha ön plana çıkarmamız gerekiyor.' diye belirtti.

Gıda maddelerini tüketmek için tercih ettiğimiz zaman etiketin üzerini mutlaka kontrol etmek zorunda olduğunu dikkati çeken Özsoy, 'Bazı vicdan yoksunu insanlar, son kullanma tarihi geçmiş veya yakın olan tüketicinin tercih etmeyeceği etiketlerin üzerinde oynama yaparak vatandaşların o ürünü almasına yol açmaya çalışıyorlar. Tüketicinin bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü son kullanım tarihi geçmiş ürünler sağlık açısından zararlı olabilir. Özellikle süt ve tavuk ürünleri en fazla dikkat edilmesi gereken ürünlerdir. Etiketin içeriğinde ürünü muhafaza şartları, sıcaklık, nem, ışık ve son kullanma tarihi yer almak zorundadır. Ürünün hangi firma tarafından nerede üretildiği ibaresi yer almak zorunda. Çünkü herhangi bir sorunla karşı karşıya kalındığında bu firmaya nasıl ulaşacağız kimi sorumlu tutacağız ve nereye şikayet edeceğiz. Bunu bilmek açısından etiketin üzerindeki bu bilgilere dikkat edilmesi gerekiyor.' şeklinde konuştu.

'Toplum olarak etiket okuma alışkanlığını elde edersek o zaman daha sağlıklı beslenmeye doğru adım atmış olacağız'

İndirimli ve kampanyalı dönemlerde gıda alışverişi yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Özsoy, 'Genelde tarihi yaklaşmış veya tarihi geçmiş ürünleri insörtlere yerleştirerek hızlı satmak için yapılan bir çalışmadır. Toplum olarak etiket okuma alışkanlığını elde edersek o zaman daha sağlıklı beslenmeye doğru adım atmış olacağız. Ciddi bir şekilde araştırarak dikkat edilmesi geren unsurları veya etiketler üzerindeki özellikle bakmamız gereken ibareleri incelememiz gerekiyor. ' diye belirtti.

'Toplumun gıda ve beslenme açısından bilinçlenmeye ihtiyacı vardır'

Etiket okuma alışkanlığının tüketici ve topluma faydasına değinen Özsoy, 'Toplumun gıda ve beslenme açısından bilinçlenmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle açık ürünlerdense ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Çünkü ambalajlı ürünlerde risk biraz daha işletmeden dolayı minimize edilmiştir. Toplumumuzda yanlış algı sonucunda ambalajlı ürünler işlenmiş olduğu için zararlıdır. Kısmen doğru olmakla birlikte yanlış bir sonuçtur.' diye konuştu. (İLKHA)